Friss topikok

Keresés

Új AdSense szabályok a véletlen klikkelések ellen

2007.05.03. 22:57 harzol2

Rengeteg oldalon olvasni a törölt AdSense számlákról, ahol sokan megkérdőjelezik a Google korrektségét. Sokukat teljesen jogosan zárják ki az AdSense-ből, ám néhány esetben már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Annak eldöntése, hogy egyes esetekben megalapozott volt-e a kizárás igen nehéz. AdSense karikatúraMivel az AdSense szabályzata tartalmazza, hogy a Google egyoldalúan és érdemi indoklás nélkül felbonthatja a hirdetésmegjelenítőkkel kötött megállapodást, a kizárások megalapozottságán vitatkozni értelmetlen.
Most újabb ajánlásokat fogalmazott meg a Google, ami vélhetően sokakat fel fog háborítani, hát még ha ez a jövőben tovább növelni az érvénytelen kattintások és ezzel együtt a kizárások számát is, ahogy azt az AdSense blogon kilátásba is helyezte a Google. 
Ezentúl még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni arra, hogy a fizetett klikkek mögött valódi érdeklődés és így potenciális vásárló álljon. Most úgy tűnik, hogy a véletlen klikkelések kiszűrése van napirenden a Google-nél. Arra kérik az AdSense rendszerben résztvevőket, hogy kerüljék a véletlen klikkeléseket eredményező hirdetésmegjelenítéseket és külön kiemelik az alábbi három pontot, mint elkerülendő hirdetési helyeket.

- Flash játékok közvetlen közelében
- Pop-up vagy letöltés ablak mögött
- Navigációs gombok, például legördülő menü vagy menüpontok közelében
 
Ezek egyike sem túl konkrét dolog, de azért aki felméri mi a Google célja ezen pontok betartatásával az el tudja dönteni érinti-e saját oldalait az új szabályozás. 
Minden olyan helyet érdemes kerülni a hirdetések elhelyezésénél, ahol a felhasználók eleve vadul klikkelgetnek és ezáltal véletlenül rányomhatnak egy AdSense hirdetésre is. A cél egyértelmű: a látogatók csak akkor klikkeljenek a hirdetésre, ha azt elolvasták és tényleg érdekli őket.
Nyilván vannak oldalak, ahol pont arra ment ki a játék, hogy sokan klikkeljenek félre, azaz így próbálták manipulálni a kattintások számát. Ez persze kárt okozott a hirdetőknek és ezért tenni kellett ellene.
Ez a hivatalos álláspont, de biztos vagyok benne, hogy azok, akiket kizártak az AdSense programból - pláne akiket saját véleményük szerint jogtalanul - nem így fogják értékelni és csak egy újabb "támadási felületet" látnak a dolog mögött.
Véleményem szerint azonban továbbra is az AdSense marad a legjobb bevételi lehetőség a korrekt honlaptulajdonosok számára, de nekik is oda kell figyelni arra, hogy ne a hirdetők kárára gazdagodjanak, hanem mindkét (mindhárom) fél megelégedésére.

22 komment

Címkék: google hirdetések adsense

A bejegyzés trackback címe:

https://kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr9970490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter 2007.05.04. 00:34:56

Ez megint egy igen érdekes lépés.. És mit jelent a közelében? 1 cm, másfél? Vonalzóval lemérik, és ha túl közel van, kizárnak? Egy csomóan pont azt csinálták, hogy a menüsor közelébe rakták, és még hasonlított a menüsorra, és a kutya sem szólt érte. Most őket mind kizárják? Meg mindazokat, akik nem olvassák az Inside AdSense blogot (kb. az AdSense felhasználók nemtomhány százaléka), mert nem olvasták, hogy fél centivel lejjebb kell tenni a hirdetést? Mi lesz a következő, csak az Inside AdSense blogban közölt lépés? Oda kell írni mindegyik hirdetés elé, hogy Ne kattints rá, csak ha tényleg érdekel! Vagy kell csinálni a főoldal elé még egy figyelmeztető oldalt, hogy Figyelem! Az oldalon AdSense hirdetések vannak, azok nem linkek! Mindenestre elvégzem a változatatásokat..

Akos 2007.05.04. 07:47:16

Menüsor közelébe, hasonló megjelenéssel szerintem többnyire linkegységet raknak. Szerintem az arra történő véletlen kattintás nem számít, hiszen arra még a weboldal gazdája is kattinthat.

bellini · http://doily.hu 2007.05.04. 10:47:17

Most tényleg az aki ebből él retteghet minden nap, hogy mikor zárják ki a rendszerből.

politikus(s) 2007.05.05. 00:51:05

Ehhez kepest most nemreg lattam egy text alapu linket berakva menuelemkent, ugyhogy csak zarjak ki azokat akik ilyeneket csinalnak!

Sanyi · http://forrascentrum.hu 2007.05.07. 13:27:44

A szabályokat gondolom úgy találják ki, hogy a Google-nak jó legyen és bármikor bárkit kizárhasson.

Merras · http://miyazakijun.hu 2007.05.08. 11:44:22

Hmmm, a Google maga alatt vágja a fát? Ezekkel az ostoba szabályokkal, meg inkorrekt kizárásokkal csak azt fogja elérni, hogy fel fog nőni mellé valamilyen konkurens.

Kicsit már elegem van abból egyébként, hogy állandó jelleggel a hirdetők érdekei vannak védelmezve, a megjelenítők kárára. A hirdetőnek bőven jó az, hogy nem megjelenés vagy látogatószám alapján kell fizetnie, hanem elég kattintás alapon - bőven nagy előny.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.05.08. 12:01:32

No azért azt ne felejtsük el, hogy az az ügyfél aki fizet. Az ügyfél pedig diktál.
Teljesen jogos, hogy a Google megpróbálja őket maximálisan kiszolgálni.
A hirdetésmegjelenítők részéről talán azt lehetne számo kérni a Google-ön, hogy nem megfelelően kommunikál a hibásnak/csalónak vélt oldalak gazdáival.
Szerintem ha valakit figyelmeztetnek, hogy változtasson oldalán és azt nem teszi meg, akkor egy szava nem lehet. Az viszont tényleg gáz, ha valakit kizárnak figyelmeztetés és érdemi indok nélkül.

demox · http://www.marketivaforex.extra.hu/ 2007.05.12. 19:49:20

Egyre rosszabbul érzem magam, honapok alatt az ember összeszedi a 100 dollárt, én a napi 0,01 - 0,03 $ bevétellel nem is álmodom erről és a végén kizárják.

demox

csumi 2007.05.13. 22:32:07

Én úgy látom ,hogy az utóbbi időben csak negatív vélemények vannak az Google Adsense-ról ! Ez nem véletlen és azt hiszem ennyi rossz döntést csak egy monopól helyzetben lévő cég hozhat meg.
Azok a magyarok akik kint vannak Dublinban a cég európai központjában azokat aztán csak a karrier és a pénz érdekli az hogy hibás döntések sorozatát hozzák a honfitársaik kárára az aztán egyálltalán nem érdekli őket !
Egyébként ha nem az elején zárnak ki valakit úgymond érvénytelen kattintás miatt akkor majd mire eléri a 100 dolcsit szinte biztos hogy jön az e-mail a kizárásról bármi áron . Csak hát akkor 1-2-3 hónapig ingyen hirdettél a Googlénak !!
Ez ám a haszon ! Hirdess aztán majd kizárunk valamilyen oknál fogva a pénzt meg visszatartjuk .
E-mailt meg ne írj mert nem áll módunkban rá válaszolni ez aztán a korrekt Google válasz !De ha mégis fellebezel a kizárásra az teljesen fölösleges mert el sem olvassuk a leveledet !És nem áll módunkban az e-mail-ra válaszolni.



arieshu · http://domonyi.blogspot.com/ 2007.05.14. 06:34:22

Véleményem szerint nem a Google Teamet kell szidni, hanem egy jó lapot kell kreálni és nem kell egy hónapot sem várni, hogy meg legyen a száz vagy több usd.

A lapjaink több éve keresnek, nem kevés bevétel-kiegészítést, cégünknek.

K.T.
Aries Team

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.05.14. 08:56:48

Én is úgy gondolom, hogy nagyon sokan (a többség) teljesen jól elvannak az AdSense-el, csak épp ők általában csendesebbek, mint a felháborodott kizártak.
Az, hogy a kizártak közül ki csalt és ki nem, azt szerintem senki sem tudja, de a sok ügyeskedő oldalt elnézve a vétlen áldozatokból lehet kevesebb.
Persze aki nem is tudja miért zárták ki, azt ez aligha vígasztalja.

Profit · http://tozsdesed.googlepages.com/ 2007.06.30. 17:22:06

Végül is nem rossz döntés ez a Google -től. Az éremnek két oldala van.
1. Lehet vizsgálni a dolgokat webmesteri szemmel.
2. S természetesen az Adwords kampányok használóinak szemével is.

Velem már számtalanszor előfordult, főleg túl zsufolt directory szerkezetekben, hogy vadul klikkelgettem -mert, ügye gyorsan megakartam már végre találni az engem érdeklő linket-, s közben véletlen rákattintottam egy Adsense linkre. Aztán persze dühösen be is zártam az Adsense ablakot, hiszen akármennyire is releváns volt a hirdetés, még sem azt kaptam amire vártam.

Egyébként ezen túl menően meg aki ilyen Google Adsense -re regisztrál, vagy "keress pénzt" az Interneten stb. az nem árt ha eleve úgy áll a dologhoz, hogy áhhhh ebből úgy sem lesz pénzem!
Ebben az esetben senkit sem érhet csalódás -;) A nagy business -t meg Adsense -re építeni kicsit nevetséges dolog lenne. Jómagam abban sem nagyon hiszek, hogy akadt egy - két BLOG oldal, ami nagyon népszerü volt és megkeresték vele a webmesterei a 20,000 USD -t 1 hónap alatt.
Az ilyen "netes pénzkeresésekben" pontosan az a baj, hogy nincs szerződés mögötte. Ezért tartom én sokkal jobbnak az ún. "affiliate" programokat. De azokat is csak akkor, ha egy igazi létező szerződés áll a háttérben, mindkét fél aláírásával, céges bélyegzőkkel stb.
Végül is mindkettő cél eléréséhez egy ugyanazon dolog szükséges:
magas weboldal látogatottság. De ha már küszködünk azért, hogy nagyobb és nagyobb látogatottságunk legyen, akkor nem feltétlen a rizikós Adsense programot kellene választani, hanem inkább a biztos szerződésre fektetett "Affiliate" lehetőséget.

Az, hogy az Adsense program indoklás nélkül és minden felelősség nélkül bárkit kivághat, az végül is egy kapitalista filozófia eredménye: "zsigereljük ki a népet, ahogy tudjuk". Gondoljunk csak bele, az Adsense program megnyerte magának egy csomó webmester munka óráit! Ugyanis ha valaki Adsense -t rak az oldalára, akkor igyekszik minőségi oldalt legyártani. S ha Google testvér egyszer csak bemondja az unalmast, akkor Google zsebében ott marad ám a pénz (mert nagyon nem igaz az, hogy az Adwords használok zsebébe bármit is visszajuttatna), s a webmester meg vergődhet mint partrta vetett kimerült halacska.

Rádiókabaré · http://www.radiokabare.extra.hu/ 2007.07.02. 18:46:25

És gondolom a legtöbbeket 99 dolcsinál vágják ki, nehogy már fizetni is keljen

Feree · http://blog.feree.hu 2007.08.11. 01:36:41

Engem speciel 550$-nál kivágtak mondván hogy csaltam. A csalás annyiból állt hogy 1 nap alatt kerestem 140dollárt, sok kattintást elértem, igaz ösztönözve az embereket hogy kattintsanak. 150$-nál fizettek volna átutalással csak az valahogyan nem jött össze, szóval a csekket már hiába várhattam, mert kivágtak.
Majd rákövetkező 2 hónapra regeltem, kivágtak csalás miatt, pedig nem csaltam (akkor kb 80$-om volt), jelenleg meg kb 3 hónapja regeltem utoljára és elvileg kiküldték a csekket 140$-ról. Ha már itt lesz a kezemben a dollár akkor elfogom hinni hogy tényleg fizet az adsense, addig csak reménykedek benne hogy lesz egy kis zsebpénzem pluszban. :)

Ja és egy észrevétel.
Több szerveremmel letöltöttem a firefox-ot mint ajánlást, és a kattintást jelezte, de hogy telepitettem volna, és használom-e a böngészőt nem irta bele, szóval elég érdekesen fest az egyenlegem annál mivel hogy 40 katt és 0 bevétel, ami nehezen hihető. Na mind1. :-)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.08.11. 07:40:23

A látogatók ösztönzése egyértelmű csalás az AdSense-ben, így nem csoda, hogy kizártak.
Az újra regisztrációt ezt követően nem szokta engedni a Google, így nem is értem hogyan sikerülhetett neked, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy pusztán az első regisztrációkor elkövetett "ösztönzés" miatt vágtak ki később is.

Feree · http://blog.feree.hu 2007.08.14. 01:00:03

Igen, tudom hogy csalásnak számit, szóval ebben hibáztam, jogos volt a kitiltás. Másodszorra meg lehet azért mert rájöttek hogy én vagyok az a bűnös aki csalni merészelt, de ott nem tartom jogosnak :)

Most meg fizettek rendesen, igaz a lakcimnél kicsit elirtam, mert irtam emeletet és ajtószámot is, pedig családiházban lakunk, szóval ezt nem vették észre, és fizettek. Jelenleg a kezemben van 144$-ról a csekk, és nem tudom hol beváltani.. no mind1, majd járom a bankokat, hátha egyikben fellehet. Azt mondták régebben, hogy a k&h-ban lehet, de felhivtam őket és mondták hogy ilyen nagy összeget nem áll módukban beváltani (a legközelebbi fiókot hivtam)

none · http://turbopower.hu/ 2007.10.12. 16:02:29

Hát végig olvastam itt a hozzászólásokat, és nem sok jóval kecsegtet. Sajnos olyan itt nem szólalt meg, akinek pozitív tapasztalata lenne ezzel kapcsolatban, és már sikerült is felvennie 100$-nál nagyobb összeget. :(

Maxatee · http://stockphoto.blog.hu 2007.10.15. 10:18:13

Én most jelentkeztem, de elutasították az oldalam.
Szerintetek mi lehet a gond?
Itt az oldal: stockphoto.blog.hu/

Ezt nézzétek 2007.12.04. 12:39:34

Itt biztos nem szabályosan futnak az ASDENSE hirdetések:
jórszeksztíví.kom és nonsztopszeksztíví.kom (bocs, rendesen írva nem engedet át a SPAM szűrő)

Meztelenkedős oldalak, és a videó alá teszik be a hirdetést, így aki nagyítani akar az ráklikkel a hirdetésre.
A zsomle.com szolgálja ki a hirdetést és nem mellesleg az az oldal a Webni-re is linkel!

Ez nagy csalás!

Balázs · http://www.gamereclaim.com 2008.08.05. 13:58:03

Szerintem jogos. Ha valaki véletlenül kattint a hirdetésre, az bosszúságot okoz neki és legközelebb már akkor se kattint majd, ha amúgy érdekelné. Ez mindenkinek rossz, annak is aki így helyezi el a hirdetéseket (mert legközelebb már nem kattintanak rá), de főleg annak, aki normálisan csinálja (mert ő nem tehet semmiről) Amúgy tapasztalataim szerint az ilyen trükközésekkel egy napi 2000-es látogatottságú szájtnál +2 dollárt lehet elérni ami azért nem olyan sok. Ne legyünk szarrágók. Peter hozzászólására reagálva: a közelében az az, amikor pl. egy flash játék alá közvetlenül (1px távolságra) odaraksz egy google linksort. Meg fölé is meg mellé is :) A user összevissza kattintgat a játékra és persze kikattint belőle véletlenül és hopp már repül is az új oldalra. Amit persze egyből bezár. És ezt lehet mérni ám. Ha a google azt látja, hogy a tőled a hirdető szájtjára érkező látogatók a szponzor oldalon eltöltött átlagos ideje 0,001 perc akkor nyilván nem fog örülni.

Azzal én sem értek egyet, hogy figyelmeztetés nélkül kitiltsanak. Ez nyilvánvalóan az összegyűlt pénz lehúzását jelenti.

p308 · http://spor.blog.hu 2009.08.10. 15:49:14

@Feree: A Raiffeisen elfogadja, elég megbízható, és tudtommal itt veszik le a legalacsonyabb jutalékot. (Talán 10 dollár, de ebben nem vagyok biztos.)
süti beállítások módosítása