Friss topikok

Keresés

Gyorsaság a keresőoptimalizálásban

2007.08.30. 10:30 harzol2

Pár évvel ezelőtt ha egy friss hírről, eseményről szerettünk volna információhoz jutni, akkor ahhoz fórumokban, hírgyűjtő szájtokon kellett keresgélnünk. A keresők egyszerűen túl lassúak voltak ahhoz, hogy egy pár órás, de akár még 1-2 napos hírről találatot hozzanak.
Természetesen az emberek ezt el is fogadták, hisz korábban, a keresők hőskorában ez az idő még több volt. Heteknek, sőt hónapoknak kellett eltelnie, hogy egy weboldalt újra meglátogassanak a keresőrobotok és ezáltal felderítsék a friss tartalmakat. Ehhez képest az elmúlt időszak pár napos csúszása már jó eredmény volt, ám a technika fejlődése nem állt meg. Nem véletlen, hogy a Google már feltűnteti a találati oldalain a friss tartalmak mögött, hogy azt mikor indexelte le.
Mostanában nem ritka, hogy percek alatt, de rosszabb esetben is 1-2 óra alatt megjelenik a keresők találatai közt a friss tartalom és ez új megvilágításba helyezi az aktuális hírek keresését is.
Múlt héten írtam egy bejegyzést a Skype leállásáról, méghozzá a hazai oldalak közt talán legelsőként. Egy óra múlva megnéztem a látogatottsági statisztikát és megdöbbenve tapasztaltam, hogy viszonylag sok látogató érkezett a "Skype leállás" kifejezésre és sok ehhez hasonló egyéb keresés által.
Nem telt bele 1 óra és a látogatók megtalálták írásomat, méghozzá többnyire első helyen.
Ahogy múlt az idő, egyre többen írták meg a Skype körüli problémákat és ezzel együtt a bejegyzésem is egyre hátrébb csúszott a találati listákon. A nagy hírportálok cikkeivel ugyanis nem nagyon lehet versenyre kelni, hisz már csak magasabb pagerank értéküknél fogva is előrébb rangsorolja őket a google.
A keresők fent említett gyorsulása azonban lehetővé teszi, hogy ideiglenesen az eseményt gyorsan közlő weboldal kerüljön az élre és ezzel látogatókat vonzzon. Ez pedig nem csak pár plusz látogatót jelent, hisz az elsőként publikáló oldalra mások is linkelhetnek, a látogatók pedig párbeszédet kezdhetnek kommentek formájában.
Amennyiben az így elért eredmény nem csak eseti jellegű, hosszútávon is kihathat az oldal látogatottságára.
Ahhoz, hogy ezeket a gyorsaságból eredő előnyöket ki tudjuk használni elengedhetetlen egy olyan weboldal, melyet gyakran indexel a google és a többi kereső. Ehhez nem árt egy magasabb pagerank értékű oldal, valamint a rendszeres friss tartalom. Ha ezek megvannak, akkor már "csak" elsőként kell megírni a nagy érdeklődésre számot tartó híreket.

5 komment

Címkék: google seo keresőoptimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr1152766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.08.30. 10:48:09

A hír igaz, de mindenki "benézi", hogy valójában miről van szó. A Google Reader, Google Blogsearch és valószínűleg egyebek kapcsán is a Google már egy ideje indexeli az RSS hírforrásokat. A fenti találatok nem a hagyományos webkereső indexelési gyorsulásának az eredményei, hanem annak, hogy a hagyományos találatok között megjelennek az RSS alapú találatok is, ugyanúgy, mint a képek, videók. Elég hasznos/látványos.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.08.30. 10:59:31

Ebben lehet valami, de a gyorsulás amúgy is szembetűnő.
Most ha rákeresel a bejegyzés címére, akkor már megtalálja a Google, de nem a bejegyzést hozza, hanem a Kersőblog főoldalát.
Ezt szerintem nem az RSS csatorna alapján találta meg. Nem is mutatja, hogy "25 perccel ezelőtt".
Ezek szerint, ha megjelenik a perc, vagy óra a publikálás idejéről, akkor az RSS alapján van a találati listában?

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.08.30. 11:08:57

Nem tudom, de szinte 100% biztos vagyok benne, hogy RSS(/Atom) alapján csinálja. Másképp "lehetetlen". Azt el tudom képzelni, hogy az RSS-ben észlelt új bejegyzés miatt leindexeli a címlapot is gyorsan, eléggé úgy tűnik, hogy ez lehet, mivel az egy valódi letárolt teljes oldalnak tűnik.

Egyébként jelzem, hogy én is keresőből találok ide, a marketing.miner.hu kapcsán, mely 15 percen belül leindexelte az új bejegyzésedet, és szólt is nekem IM-en róla. ;)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.08.30. 11:19:42

No most meg megjelent a megszokott formában és azt írja, hogy "11 perccel ezelőtt".
Ez nekem nem teljesen logikus.

bellini · http://doily.hu 2007.08.30. 11:25:23

Én is ezt tapasztaltam egy héttel ezelőtt többször is. Egy két cikkemet alig egy órával a felkerülés után már megtalálták a keresőkben.
süti beállítások módosítása