Friss topikok

Keresés

A nélkülözhetetlen webstatisztika

2006.10.06. 18:52 harzol2

Miért kezd az ember webstatisztikát nézegetni?
Kezdetben természetesen azért, mert kíváncsi, hogy kik nézik az oldalát, majd ezen természetesen idővel túllép és nem ez lesz a fő szempont.
Rengeteg hasznos információhoz juthatunk látogatottsági statisztikáinkból. Ha azt látjuk, hogy látogatóink kevesebb, mint 5%-a látogatja weboldalunkat 1024x768-nál kisseb felbontásban, akkor már felmerül egy 800x600-ra beállított oldalnál, hogy váltani kellene. Ez természetesen még nem egy olyan információ, amit ne tudhatnánk meg más statisztikákból, hisz feltehetően nagyjából azonos lesz az arány minden weboldalon.
Internet Explorer 42% - Firefox 50%Kicsit más a helyzet a böngészőket tekintve. Míg egy átlagos oldalt a látogatók 70%-a még mindig Internet Explorerrel néz, addig egy szakmai oldalt már jóval kevesebben. Azt, hogy a Keresőblogot nem az átlagos internetezők nézik mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a Firefox lenyomja az Explorer-t és akkor még nem beszéltünk az Operáról és a többi böngészőről. Ezek még mindig inkább érdekességek, mint hasznosítható információk, de még van más is. A látogatottság növelésének és a keresőoptimalizálásnak elengedhetetlen segédeszköze a webstatisztika.
Tudnunk kell, hogy honnan érkeznek látogatóink, milyen keresőkben és szavakra keresve találnak ránk. Lehetünk elsők egy adott kulcsszóra a Google-ben, de ha arra senki nem keres rá és így oldalunkra se érkezik senki ezen a vonalon akkor nem megyünk vele semmire. Lehet, hogy egy általunk kevésbé fontos kulcsszóra már most is sokan érkeznek oldalunkra, pedig csak a második oldalon hoz minket az adott kereső. Ezeket az adatokat felhasználva alakíthatjuk át oldalunkat és szerezhetünk még több látogatót.
Érdemes még arra is figyelni, hogy hova érkeznek látogatóink és hol hagyják el weboldalunkat. Ha például sokan akadnak el a regisztráció folyamán akkor célszerű átgondolni, hogy nem lenne-e célravezető rövidíteni 200 soros űrlapunkat. Ez a sor szinte a végtelenségig folytatható, ráadásul oldalspecifikus.
Az ilyen adatok kinyeréséhez a legjobb megoldás a Google Analytics, amire egy ideje már korlátozás nélkül tudunk ingyen regisztrálni.
Ha szeretnénk hagyományos módon reklámfelületet értékesíteni oldalainkon, akkor hasznos lehet még egy olyan számlálót is kitenni, amit mindenki láthat. Feltéve persze, ha nem szeretnénk titokban tartani látogatottsági adatainkat.
Ilyen számlálók közül talán a Statgép a legjobb, én legalábbis ezt használom. További előnye, hogy a Tango kereső felől érkező látogatókat is "felismeri", így az Analytics-el ellentétben megtudhatjuk az ott megadott kereső-kifejezéseket is.
 
Érdemes nézegetni a hasonló weboldalak, a konkurencia statisztikáját is, mivel ezzel akár kulcsszó ötleteket is kaphatunk, vagy olyan oldalakra akadhatunk, ahová mi is ajánlhatjuk linkünket.
A mai napon ráakadtam az Onlinemarketing Blog látogatottsági adataira a Statgépen. Sok hasznosat még nem szűrtem le belőle, de azt megtudtam, hogy Konrád szerzett 2500 látogatót a "Joga Bonito" kulcsszóval. Nem semmi teljesítmény. :)
Pár napja már a Keresőblogon is fut a Statgép, így lehet ezen is derülni, vagy ötleteket lopni.

7 komment

Címkék: onlinemarketing statgép webstatisztika kulcsszó analytics

A bejegyzés trackback címe:

https://kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7615758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.10.06. 21:27:53

Látom a pagerank linket is a lapon. Úgy sejtem, hogy ez az érték az egész blog.hu-ra vonatkozik, jól tudom? Nem vagyok pagerank szakértő... :)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.10.06. 21:34:36

Nem. Ez egyedi pagerank.
Amúgy a blog.hu-nak és a magyaropera.blog.hu-nak is 5-ös a pagerank értéke.
Ezek mind nyitóoldalra vonatkoznak, mert pl. a postoknak az értéke is eltér ettől. Ez a bejegyzés például 0-ás pagerank értékű, mert még friss.
(A háttérben persze a google nem ezzel az értékkel számol.)

El Lobo - A farkas · http://www.joljarok.hu/pillangosziv/ 2006.10.07. 16:28:14

OFF
Kedves Harzol!
Téged már nem érdekel az általad kiírt honlap-opt. verseny? :-)
Várna az ember egy havi értékelést szeptemberről, de szó se.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.10.08. 19:16:52

Dehogynem. Nagyon is érdekel.
Gondolkodom rajta, hogy miként lehetne bele több életet vinni.
Próbáltam szponzort is keresni hozzá, de nem igazán jártam sikerrel. Egy díj, vagy újabb médiamegjelenés adhatna további lendületet a versenyzőknek és a versenynek.
Ha valakinek van ötlete, akkor azt szívesen fogadom, akár a mostani, akár a következő versenyhez.
Egy postot mindenesetre biztos fogok írni mostanában a versenyről.

El Lobo - A farkas · http://www.joljarok.hu/pillangosziv 2006.10.09. 12:37:16

Kedves Harzol!
Mit lehetne tenni?

1) Első helyre engedünk valakit, aki kedves a médiának! Ugyanis azzal, hogy BéDéKá meg jómagam is jól szereplünk, hát, hogyan is mondjam - nem egy nyerő szituáció a médiadömping kivívására.

2) Esetleg fújd le a versenyt, mert visszhangtalanul nem érdemes ennyi energiát belefektetni, s a második versenyedre rám már ne is számíts!
Én nagyjából ennyi idő után is látom, hogy nem vagyok hótt hülye a dologhoz, de ezt eddig is tudtam.

Nagyon komolyan vettem, rettenetesen sokat dolgoztam rajta, értéket próbáltam építeni, segíteni ennek-annak...

Közben begyúlladt a jobb válam az éjjel-nappali munkától, de szerencsére már újra két kézzel írok:
ennyit nem ér meg - a semmi.
Senkinek semmit nem segítettem, csak magamból csinálok hülyét!

Azt hiszem, ennyi volt...

Üdvözöl: El Lobo - A farkas

El Lobo - A farkas · http://www.joljarok.hu/pillangosziv 2006.10.09. 12:53:45

Fenti párbeszédünk itt is megtalálható:
www.joljarok.hu/blog/archives/153

Wind · http://www.linkfelho.com 2006.11.14. 19:46:52

A pagerank page-enkent számlálódik, így 1 site, mint pl a linkfelhő főoldala és aloldala más pagerank értéket fog kapni. Ez leginkább az őt linkelő oldalak értékétől függ
süti beállítások módosítása