Friss topikok

Keresés

Az Open Directory Project

2006.07.26. 13:58 harzol2

Az Open Directoy Project (Röviden: ODP , vagy DMOZ) a keresőoptimalizálással foglalkozók számára aligha lehet ismeretlen és sok más felhasználó is találkozott már vele.
Sokan úgy gondolják, hogy ebben a linkgyűjteményben szerepelni aranyat ér és ennek van is némi alapja. A Google ugyanis Címtárként használja az ODP adatait, valamint annak köszönhetően, hogy tartalmát sok egyéb oldal is átveszi komoly hatást gyakorol az ott szereplő oldalak Pagerank értékére.
Honlapunk ODP-s megnevezésében és leírásában szereplő szavakra keresve nagyot ugorhat előre a Google találati listáiban, ha az bekerül a felvett oldalak közé.
Több keresőben honlapunk leírásaként is az ODP-ben szereplő leírás jelenik meg. Ha ezt nem szeretnénk akkor a következő meta tag segítségével elkerülhetjük:
<meta name="robots" content="noodp">

Az Open Directory Project egyik legnagyobb hibája, hogy nagyon nehézkes bekerülni. Előfordulhat, hogy hónapok, sőt évek multával sem kerül be az oldalunk egészen egyszerűen azért, mert az önkéntes segítők nem bírálják el ajánlásunkat. Természetesen ennek ellenére érdemes linkajánlót küldenünk, hiszen több kategóriában, így az általam szerkesztettekben is csak 1-2 nap az átfutási idő.
A linkajánlás elbírálásának megsürgetésére egyetlen mód kínálkozik. A szerkesztő nevére klikkelve tudunk e-mailt írni a kategória gazdájának. Amennyiben nincs ilyen személy, úgy az eggyel felette lévő szerkesztőt érdemes célba venni, mert az alsóbb szinteket ő tudja karbantartani. Az már a szerkesztők hozzáállásától függ, hogy mit kezdenek levelünkkel.
Ha nem szeretnénk tétlenül nézni ajánlásunk sorsát, akkor jelentkezhetünk szerkesztőnek, ám ekkor is valószínű a több hónapos várakozás és nem is biztos, hogy elfogadják jelentkezésünket. Ráadásul csak az elnyert kategóriának gondozására lesz lehetőségünk, az újabb kategória megszerzése ismét hónapokba kerülhet.

Amennyiben bekerült oldalunk a linkgyűjteménybe még mindig hosszabb átfutási időre számíthatunk, amíg a Google címtárban is megjelenik ez a frissítés. Ezzel együtt a kedvező hatásokra is várnunk kell.

Természetesen minden nehézség ellenére is érdemes optimalizálni kívánt weboldalunkat felvételét kérni, hiszen nekünk csak pár percbe kerül weblapunkat felvételre javasolni.

Az ODP-ről bővebben a Webnin és a Wikipédián olvashatunk.

8 komment

Címkék: seo keresőoptimalizálás linkek odp

A bejegyzés trackback címe:

https://kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr4311776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobak · http://kobak.org 2006.07.27. 20:28:39

Kb 3 hónapja regisztráltam magam a dmoz-on, s azóta se jött semmi visszajelzés. Írják, hogy ne regisztráljunk kétszer, mert lesz irgum-burgum....de akkor meddig várjak még.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.07.27. 22:35:01

Írj az oldal szerkesztőjének ahova regisztráltál. Új linkajánlásról nem értesítik e-mailben a szerkesztőket, így az is lehet, hogy már elfelejtette, hogy az ODP-be is be kellene lépni. Ezzel legalább megvan az esély rá, hogy felrázod.
Ha semmi reakció nem történik pár hét alatt, akkor írj egyel magasabb szintre...
Sajnos többet nem nagyon lehet tenni.

Persze az is lehet, hogy egyszerűen úgy döntött a szerkesztő, hogy nem veszi fel az oldalad. Erről sem kapsz értesítést.

mc 2006.09.10. 18:27:20

Sziasztok!

Az én oldalam már fent van a gyűjteményben :) kb. 2-3 hete, viszont semmi nem találja meg. Sem a google, sem a dmoz saját (?) keresője.
Mennyi lehet az átfutási idő, amíg frissülnek az adatbázisok?
Előre is köszi a választ, ha valaki tudná ;)

MC

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.09.10. 18:58:02

Lassan kezd majd feltűnni a DMOZ-t átvevő oldalakon a linked. Úgy 2-3 hónapig tart mire minden átveszi, de pl. ha a google címtárra klikkelsz akkor könnyen lehet, hogy negyed év után sem fogja kilistázni. Szerencsére a kereső már ekkor is megtalálja.

mc 2006.09.11. 05:16:58

Köszi a választ :) Akkor türelmes leszek :) Bár a bekerülés is legalább 2 hónap volt, dehát ott vagyok és ez a lényeg. Még esetleg annyi érdekelne, ha tudsz rá válaszolni, hogy a page rank értékben ez mekkora változást fog eredményezni? Vagy egyáltalán szoktak frissülni a publikus PR adatok?

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.09.11. 09:19:41

Ezt nem tudom megmondani, mert csak a legutóbbi PR frissítés után került fel oldalam az ODP-be.
Most én is kíváncsian várok.

Kis Miklós · http://www.munka.org 2006.09.11. 21:48:38

Kedves Harzol!

Igaz, csak rövid ideje regisztráltam a www.munka.org portált az általad szerkesztett állás kategóriába, de talán nem haragszol, ha ( csak a biztonság kedvéért) ez úton is fölhívom a figyelmed a portálra.

Üdvözlettel:
Kis Miklós
a portál szerkesztője és webmestere

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.09.12. 09:33:30

Szia!

Érdekes, mert nincsenek várólistás ajánlások az Állás kategóriában.
Biztos, hogy jó helyre ajánlottad? (World: Magyar: Üzlet: Állás ?)
Az biztos, hogy nem utasítottam vissza, mert teljesen rendben van az oldal. Témába vág.
Kérlek ajánld újra, mert ha én veszem fel, akkor leírást is én írok.

Amúgy ez az egyik bajom az ODP-vel. Nem küld se nekem e-mail értesítőt, se a linkajánlónak (az elbírálás után). Startlap ilyen szempontból sokkal jobb.
süti beállítások módosítása