Friss topikok

Keresés

Celldorado - Nyerj egy iPhone 3G-t!

2008.11.27. 14:43 harzol2

Sok helyen látni ezt a hirdetést és minden bizonnyal sokan rá is klikkelnek, hogy aztán nagyon könnyen "nyerjenek".
Közülük a figyelmetlenebbek rögtön be is söprik a balekok fődíját, azaz napi 480 forint kiadást.
Az apróbetűs részek között ugyanis meglapul a lényeg. A mobilszám megadásával a gyanútlan nyertes feliratkozik egy méregdrága és értelmetlen szolgáltatásra. Leiratkozni persze van aki csak az első több ezer, vagy több tízezer forintos száma után próbál, míg mások azonnal kapcsolnak, csak épp leiratkozni már nem megy olyan könnyen.
A "szolgáltató" persze busás haszonra tesz szert és valószínűleg cseppet sem érdekli, hogy ezt miként érte el.
 
Ügyeskedők mindig is lesznek. Figyelmetlen emberek is.
Ennek ellenére szerintem a többség úgy látja, hogy mindezt mégsem kellene megengedni. Ez már nem csupán ügyeskedés, hanem egyenesen a fogyasztók megtévesztése.
Van nekünk fogyasztóvédelmi hatóságunk, aki úgy tűnik nem tesz semmit, pedig a Celldorado-nak nem ez az első ilyen akciója. Persze mivel külföldi cég és egy másik külföldi cégen át hirdet lehet meg van kötve a keze.
Mindazonáltal a magyar mobilszolgáltatóknál biztos meg lehetne fúrni az efféle ügyeskedőket, csak éppen ez nekik anyagilag nem érdekük. A bevétel egy része ugyanis őket gazdagítja.
 
Mit lehet hát tenni?
- Tiltakozni a lehető legtöbb fórumon. Mobilszolgáltatók, hatóságok, google.
- Az AdSense megjelenítők bekapcsolhatják a konkurens hirdetés szűrőt, mint ahogy én is tettem. (celldorado.com)
 
Ugyan jó ötlet lenne, a hirdetéseikre klikkelgetni és ezzel költségessé és kevésbé hatékonnyá tenni a "kampányukat", de ilyet az AdSense rendszerben nem szabad. :)))
 
A lényeg, hogy az ilyet nem kellene hagyni.
Direkt nem linkelem a "szolgáltatót", de aki kíváncsi rá könnyen megtalálja, ha rákeres a cím szövegére.

 

26 komment

Címkék: hirdetések adsense átverés

Üssünk vissza a Microsoftnak!

2008.05.12. 09:43 harzol2

Vannak programok, amiket nem szeret az ember, mégis kénytelen néha használni.
Nekem az MSN (Windows Messenger, Live Messenger) volt ilyen. Néhány ismerős egyszerűen nem képes megszabadulni ettől a szörnyűségtől, ezzel rákényszerítve engem és sokakat arra, hogy a Skype és/vagy a Gtalk mellett MSN-t is folyamatosan futtassanak gépükön. (A jövő egyébként is a Nyílt IM használat felé mutat.)
Elsősorban a fiatalok körében divat az MSN-ezés, náluk is pusztán azért, mert az MSN már a Windows telepítése során a gépre kerül no meg persze azért, mert társaik gépén is az fut. Mivel a megszokottról az emberek nagy része nem egykönnyen áll át valami jobbra, így minden észérv ellenére a későbbiek során is az emberek nyakán marad az MSN.
A Microsoft rettentően büszke rá, hogy az ő Instant Messengerüket hány millióan használják a világban. Azt persze elhallgatják, hogy a legtöbb gépen (mint eddig az enyémen) csupán kényszerből, vagy lustaságból pihen ott és ókor sincs használva. 
A tech blogokon mostanában körbejárt hír, miszerint az MSN blokkolta egy ideig a Youtube-os linkek küldését egészen biztosan kiverte a biztosítékot sokaknál. Pont a fő felhasználóik, azaz a fiatalok körében igen gyakran használt oldal linkjéről van szó. Egyértelmű volt, hogy ez a helyzet nem maradhat így, hisz egy tartósan megmaradó tiltás biztos sok MSN felhasználót bírt volna rá a váltásra.
Mégis mi lehetett a Microsoft célja? Tán pont az, hogy az emberek ezt találgassák és esetleg véletlenül a most 20 országban induló Messenger TV-vel hozzák összefüggésbe. Gyakorlatilag a kutyához se jutott volna el a Messenger TV híre, ha nincs ez a Youtube tiltás.
 
Ha ez így van, akkor a Microsoft igazán megérdemli, hogy az ötletük visszaüssön. Személyes véleményem az, hogy az MSN Messengerért amúgy sem kár, így egy csapásra töröltem is azt gépemről. Szedjük le minél többen és mostantól fordítsuk meg a helyzetet. MSN-es ismerőseinket kényszerítsük bele a párhuzamos IM használatba, ezzel rövid úton ráébresztve őket is arra, hogy van élet az MSN-en túl is!

11 komment

Címkék: microsoft msn instant messengerek

Google nevet ad weboldalaknak

2008.04.28. 14:40 harzol2

Munkahelyem webstatisztikáját elemezve vettem észre egy érdekességet, amiről eddig még nem hallottam.
A "sap, tanácsadás" kifejezésre keresve a Google találati oldalain a következő kép fogadott:
 


Ez már csak azért is meglepett, mert a Title elemet én magam módosítottam még 2 éve és tudtommal ilyen formában sosem szerepelt. Jelenleg "Mind System Consulting Kft. - SAP Retail Partner, ERP" szerepel a Title-ben.
Kicsit jobban belemélyedve a Google Webmester Eszközökbe ( eredetileg Webmaster Central ) derült ki számomra, hogy létezik egy ilyen kifejezéssel rendelkező bejövő link a honlapunk nyitóoldalára. Minden bizonnyal ezek alapján kapott a találati listában ilyen megnevezést honlapunk nyitóoldala. Természetesen mindez csak akkor bír jelentőséggel, ha valaki éppen az így kapott kifejezésre keres, vagy ahhoz nagyon hasonlóra, hisz csak ebben az esetben jelennek meg ilyen formában a weboldalak címei a találati listákon.
 
Nem tartom jó ötletnek ezt az (új ?) Google fejlesztést. Azon túl, hogy a legtöbb esetben valóban hasznos tud lenni, ha a bejövő linkre rakott kulcsszavak megjelennek a találati oldalakon, mindez visszaélésekre is ad lehetőséget.
Gondoljunk csak bele, mit szólnánk ha weboldalunk úgy tűnne fel a találati listában, hogy megnevezése a "Legrosszabb weboldal" lenne. A példákat még lehetne sorolni, de könnyen belátható, hogy egy ilyen új lehetőség csak tovább növeli az értelmét a Google bombázásnak és egyéb ügyeskedéseknek.

Címkék: google seo keresőoptimalizálás webstatisztika kulcsszó webmaster tools

Clicktoforyou.com - Ne add meg adataid!

2007.11.26. 15:01 harzol2

Windows Messengeren terjed ez a tulajdonképpen vírusnak tekinthető "szolgáltatás". Az üzenet, melyet valamelyik ismerősünktől várhatunk elég lényegretörő. Mindössze egy link: www.clicktoforyou.com
Az oldal egy felettébb haszontalan szolgáltatást kínál. Belépési adataink megadása után megtudhatjuk ki törölt minket MSN címlistájából. A kíváncsiság persze sokakat rávisz arra, hogy felelőtlenül kiadják adataikat és ezáltal tovább reklámozzák ezt a weboldalt. Egészen pontosan a blockdelete.com -ot, ahová a clicktoforyou.com is irányít minket.
A felhasználási feltételek (amit persze senki el nem olvas - általában én sem) tartalmazzák ugyanis, hogy felhasználónevünket és jelszavunkat tárolni fogják, valamint reklám céljára felhasználják azokat Windows Live Messengeren található ismerőseink irányába.
Innen az üzenet, amit oly sokan - akár többször is - megkapunk. Nem tudhatjuk természetesen, hogy nevünkben ez a remek "szolgáltatás" mivel fogja még boldogítani címlistánk tagjait a jövőben, ezért jobb távol tartani magunkat tőle.
A clicktoforyou.com valójában tehát nem vírus, nem is spyware program, vagy hasonló, pusztán egy figyelmetlenségre és felelőtlenségre hajazó pofátlan próbálkozás. Remélhetőleg az, aki megadta adatait valóban megússza egy jelszóváltoztatással, ahogy azt a felhasználási feltételekben írták. Logikusan gondolkozva ez minden bizonnyal így is van.
Mivel magam inkább nem próbáltam ki a regisztrációt arra kérem a nálam bátrabb kollegákat, hogy osszák meg tapasztalataikat a clicktoforyou.com-al kapcsolatban.
Röviden összefoglalva: tulajdonképpen a clicktoforyou.com egy legális vírus, mely illedelmesen engedélyt kér tőlünk a továbbfertőzésre.

12 komment · 1 trackback

Címkék: msn vírus instant messengerek

Digg tiltólistára tette a blog.hu-t?

2007.11.19. 17:18 harzol2

Néhány perccel ezelőtt ez fogadott a Digg-en, mikor egy bejegyzést szerettem volna beajánlani."URL blocked - This URL has been reported by users to be in violation of Digg's Terms of Service and cannot be submitted at this time."

Kipróbáltam más linkekkel is, de a blog.hu-s bejegyzéseket nem szereti.
Valaki tudja mit lehet ilyenkor tenni?

14 komment

Címkék: digg

Nullás PageRank értékek - Büntetés?

2007.11.19. 16:48 harzol2

A Keresőblog nem is olyan régen még 5-ös PageRank értékkel büszkélkedhetett, ami a legutóbbi PageRank frissítést megelőző napokban csökkent hármasra.
Akkoriban igen sok oldal értéke csökkent, amit a többség a fizetett linkek kiszűrésének tudott be, valamint az ezek hatására tovább gyűrűző folyamatnak. Nagy jelentőséget nem tulajdonítottam az esetnek, hisz a két egységnyi PageRank esés ugyan elég drasztikus, de nem lehetetlen. Gondoltam a ritkábban megejtettet bejegyzések is lehetnek a háttérben.
Most azonban megdöbbenve vettem észre, hogy több oldalam PageRank értéke is nullát mutat, így a Keresőblogé is. Kicsit utánaolvasva a dolognak aztán arra jutottam, hogy az eset nem egyedi, még idehaza sem.
Oka feltehetően az, hogy a Google úgy értékeli, hogy fizetett linkek vannak ezeken az oldalakon. Ezért pedig büntetésképpen 0-ra állítja a nyilvános PageRank értéket.
Azért fontos, hogy a nyilvános PageRank értéket állítja nullára, mert ez a büntetés nem gyakorol hatást a Google felől érkező látogatók számára és a keresőben elfoglalt helyezésekre.
Az ok sokkal inkább abban keresendő, hogy a Google ezzel próbálja kedvét szegni a fizetett linkek elhelyezésének és ezzel a találati listák ilyen módon történő "manipulálásának".
Egyrészt ki akarna elhelyezni fizetett linket egy 0-ás PageRank értékű oldalon?
Másrészt könnyen elképzelhető, hogy a Google nem csupán a nyilvános PageRank-ot nullázta le, hanem a kifelé továbbított PageRank értéket is. Ebben az esetben nem csak nehezebb lenne eladni a fizetett linkeket a 0-ás PR miatt, de a vevő jól pórul is járna vele.
Úgy tűnik tehát nem gyenge fegyvert talált a Google a fizetett linkek ellen és egyben dinamikusabbá is tette a PageRank értékek frissítését, hisz egy hónapon belül már 3. alkalommal változtak azok. Igaz ebből két alkalommal csak lefelé módosultak, illetve nullázódtak PR értékek.
 
Ami a saját oldalaimat illeti úgy gondolom, hogy a következő lehetett a gond:
Több érdekeltségi körömbe tartozó oldal linkje szerepelt a most megbüntetett oldalaimon, ráadásul többnyire mindig ugyanazok a linkek. Ezek nem voltak fizetett linkek, ám ez ebben a helyzetben mellékes, hisz nem azért kerültek oda, mert ott a helyük, hanem mert valakinek (nekem) érdeke fűződött hozzá. Ezt a Google kiszúrta és most ennek az eredménye a nullás PageRank.
Most néhány oldalamról leszedtem ezeket a linkeket, van olyan, melyről csak részben, de a Keresőblogon kint hagytam őket. Kíváncsian várom ezek után hogy változik oldalaim PageRank értéke. A Google felől érkező forgalmat és a találati listán elfoglalt helyezéseket is figyelemmel követem, de mint már írtam ezekre nem volt hatással a büntetés.
 
Ezen események minden bizonnyal a SEO szakmát is megváltoztatják kicsit. A bejövő linkekkel kapcsolatos eddigi szempontok át fognak alakulni és ennek teljes kitapasztalása nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

6 komment

Címkék: google pagerank seo keresőoptimalizálás keresőblog linkek

Mocskok - Magyar Google bombázás

2007.11.09. 16:03 harzol2

Érdekes módját választotta az egyik blogger a tiltakozásnak Kovács Ági "doppingügyével" kapcsolatban.
Blogján azt kéri a látogatóktól, hogy a Mocskok szóval linkeljenek a Magyar Antidopping Csoport oldalára, azaz hajtsanak végre Google bombázást a weboldal ellen. Reméli, hogy a csoport félkész oldala ezáltal az élre fog kerülni a Google-ben a Mocskok szóra.
Függetlenül attól, hogy magam is bízom abban, hogy Ági ártatlan, nem tartom jó ötletnek a dolgot. Egyrészt nem a mi dolgunk igazságot szolgáltatni, vagy elégtételt venni, másrészt az egész Antidopping Csoportot se kellene egyből elmeszelni.
Lesz egy vizsgálat, remélhetőleg az tisztázni fog mindent. Azokat akik hibáztak pedig - álljon is az bármely oldalon - meg fogják büntetni.
Kicsit tartok attól, hogy sokan újfent összeesküvés-elméleteket fognak gyártani, hasonlóan a Fazekas, Annus ügyhöz. A dopping ellenes küzdelemre szükség van, igenis a magyar sportolókat is szigorúan kell fogni és ha úgy helyes, akkor megbüntetni, mint történt az Athén után.
Ennyit az OFF témákról. A Keresőblogra az ügy a Google bombázás miatt került.
Azt gondoltam korábban, hogy az USA-hoz hasonlóan a politika fogja generálni az első hazai próbálkozást, ám nem így történt. A mostani eset elég amatőr próbálkozás, már csak azért is, mert a mocskok szóra nem nagy a tülekedés.
Ez a bejegyzés ellensúlyozni igyekszik a próbálkozókat és egyben felhívni a figyelmet arra, hogy a Google bombázás se egy egyszerű fegyver. A nem releváns antintopping.hu oldal helyett hát kerüljön inkább ez, a témával foglalkozó bejegyzés az élre. Ezáltal ráadásul hamarosan az is kiderül, hogy a Google hol tart a Google bombázás elleni küzdelemben.

UPDATE:
A szerző törölte a blogját.

11 komment

Címkék: google seo keresőoptimalizálás linkek kulcsszó

Újabb SEO verseny

2007.11.08. 14:48 harzol2

Úgy tűnik a Pillangószív szóra kiírt egykori keresőoptimalizáló verseny egy folyamatot indított el.
A linkfelhő versenyről már írtam itt, ám most megakadt a szemem a Weburafakó szóra kiírt keresőoptimalizáló versenyen. Mivel ez a verseny nem nyílt, ezért igyekszem nem bekavarni a találati listákba.
Az érdekessége ennek a versenynek az, hogy az ELTE IK Web-szerkesztési kurzusán hirdették meg, magyarul patinás egyeteműnkön minden bizonnyal oktatni kezdték a keresőoptimalizálást.
Az első verseny a dicsőségért folyt, a második már pénzért, most pedig úgy tűnik osztályzatokért! :)

5 komment

Címkék: seo keresőoptimalizálás

Végre valóban PageRank frissítés

2007.10.26. 20:56 harzol2

Mégsem volt teljesen álhír a két nappal ezelőtti PageRank frissítés beharangozása.
A mai napon több olyan oldal is kapott PageRank értéket, melynek eddig nem volt, más oldalaknál pedig emelkedett a korábbi érték, így most már nem csak bizonyos oldalak PageRank értékének csökkenéséről beszélhetünk, hanem valódi PR update-ről.

Szólj hozzá!

Címkék: google pagerank seo keresőoptimalizálás

AdSense csatorna adatok hiánya

2007.10.25. 15:23 harzol2

Mint már több fórumon is felmerül gondok adódtak a Google AdSense webes statisztikai felületével. Egészen pontosan a Jelentések menüponton belül az Adsense kontextusban statisztikái nem jelennek meg csatornákra lebontva.
Az összes bevétel feltételezhetően stimmel, mivel az nem nullát mutat, ám a részletek is fontosak lennének. A Google már tud a hibáról és dolgozik is annak elhárításán, ám így is igen kínos az eset.
A Google bevételeinek ugyanis meghatározó része az AdSense rendszerének köszönhető, így nem nevezhető aprónak a hiba. Ennél már csak az AdWord, vagy a Google kereső rendellenes működése jelentene komolyabb problémát.

Update - 2007.10.26

A mai naptól újra működnek a csatornák, ám az elmúlt pár nap adatait továbbra se láthatjuk csatornákra lebontva.

2 komment

Címkék: google adsense

PageRank frissítés még várat magára

2007.10.24. 23:59 harzol2

Mint azt olvasóm, hozzászólásban jelezte még nem történt meg a PageRank frissítés, csupán néhány oldal nyilvános PageRank értéke csökkent. Nos, valóban így van és most én is kénytelen vagyok átszabni korábbi bejegyzésem, amit alább azért eredeti formájában olvashattok.
A lényeg tehát, hogy PageRank növekedés az elmúlt napokban sehol nem történt, ám több oldal nyilvános értéke is visszaesett, többek közt a Keresőblog-é is.
Ennek oka többek szerint a fizetett linkek elleni küzdelem. Ez persze felveti annak kérdését, hogy mit minősít a Google fizetett linknek. Az nyilvánvaló, hogy ezt is algoritmussal oldják meg a Google-nél és igen komolyan visszavetette több oldal PageRank értékét.

Az eredeti bejegyzés:

Bár a találati listán elért helyezéseket, mint tudjuk nem befolyásolja a nyilvános PagaRank értékek frissítés, ám mégis sokan várjuk azt. A mai nap el is érkezett az idő, frissültek a PageRank értékek.
Az természetesen most is elképzelhető, hogy vannak olyan adatbázisok, ahonnan még nem az új adatokat kapjuk, így akinek maradt eddigi PageRank értéke az ne csüggedjen.
Továbbá azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a Google ilyenkor sem a legfrissebb adatokkal kínál meg minket, mert dolgozhattunk bármilyen jól, egy néhány hetes, netán még pár hónapos oldal esetében sem fog PageRank értéket mutatni a Toolbarunk, sem más PageRank kijelzőnk.

5 komment

Címkék: google pagerank seo keresőoptimalizálás

A keresés kapcsolódik: - Változások a Google találati oldalain

2007.10.18. 14:24 harzol2

Újabb és nem is apró változás fedezhető fel a Google találati oldalak alján. A gyakrabban használt kereső-kifejezések esetében a találati lista alján megjelenik a "A keresés kapcsolódik:" szöveg és 4-8 ajánlott, a Google szerint kapcsolódó kifejezés.
Ezek a kifejezések nem mások, mint linkek egy újabb keresésre, magyarul a Google nem tesz mást, mint keresési alternatívát ajánl fel hasonlóan az elgépelt kifejezéseknél már megtapasztaltakhoz.
A lista úgy tűnik csak a népszerűbb keresőkifejezések esetében jelenik és bizonyos esetekben meglepő, de találó alternatívákat is kínál. Ilyen például a földrajzi helyszínek esetén a környező és azonos jellegű helyszínek felkínálása.
Ennek az újításnak keresőoptimalizálás szempontjából a legfőbb jelentősége az, hogy ezentúl érdemes lesz fő kulcsszavainkhoz kapcsolódóan az itt megjelenő kifejezésekre is optimalizálni.
Egyrészt azért, mert nőni fog az ezekre a kifejezésekre rákeresők száma, másrészt pedig minden bizonnyal nem véletlen, hogy a Google ezeket a kifejezéseket találja a keresett szóhoz, vagy kifejezéshez kapcsolódónak.

3 komment · 1 trackback

Címkék: google seo keresőoptimalizálás kulcsszó legkeresettebb kifejezések

Webmaster Tools ráncfelvarrás

2007.09.17. 11:09 harzol2

Google Webmaster Tools igen jól ismert eszköz a keresőoptimalizálást végzők körében. Többek közt ezen az oldalon tudhatjuk meg, hogy a Google milyen bejövő linkeket lát adott weboldalak esetében.
A magam részéről nem vagyok teljesen elégedett a szolgáltatással, mert az általam leggyakrabban használt része - bejövő linkek - nem működik tökéletesen.
Sosem értettem miért nem lehet domain nevenként csoportosítva megnézni a bejövő linkeket. Ha például egy több száz bejegyzést tartalmazó blog nyitólapjáról mutat oldalunkra link, akkor azt a Webmaster Tools több száz bejövő linknek mutatja, hisz minden bejegyzés mellett ott virít a linkünk. Mennyivel egyszerűbb és áttekinthetőbb lenne mindez, ha azt látnánk, hogy XY blogról 160 link mutat ránk és ha kíváncsiak vagyunk egy klikkeléssel listázhatjuk ezeket?
Kicsit már nehezebb ügynek számítanak az Open Directoy Project oldalairól ránk mutató linkek. Örülök, ha bekerült egy oldalam, de nem igazán tartom szerencsésnek, hogy ezt több száz soron listázza a Google. A fenti módon gyűjtve jobban áttekinthető lenne ez is.

Az már csak hab volta a tortán, hogy az elmúlt pár hétben nem működött a lapozás a bejövő linkeket listázó oldalon. Egyszerre a weben maximum 100 linket tudtam így listázni, ami a fentebb említettek miatt jelenthette akár egyetlen blog linkjeit is.
Ezek után különösen örültem, mikor a Webmaster Tools megújulását fedeztem fel, ám hamar ki kellett ábránduljak. A lapozás problémája ugyan megoldódott, de ezen túl szinte csak ráncfelvarrás történt. Kimaradt a magyarítás is, pedig sok egyéb nyelven vált elérhetővé a szolgáltatás.

Az egyetlen érdemi újdonság, ami minket érinthet az a Subscriber stats:

A Google RSS-t "olvasó" szolgáltatásain csatornáinkra feliratkozott előfizetők számát is láthatjuk Subscriber stats menüpontban. Véleményem szerint azonban nincs annyi Google Reader, IGoogle és Orkut felhasználó, hogy ezt a plusz információt érdemben használni lehessen. A feedburner ilyen szempontból sokkal hasznosabb, hisz ott az összes feliratkozott számát láthatjuk.
 
Mindezek után úgy gondolom, hogy továbbra is hasznos és szinte kihagyhatatlan eszköz marad a keresőoptimalizálásban a Webmaster Tools, ám még mindig lehetne sokkal jobb és leginkább áttekinthetőbb.

2 komment

Címkék: google seo keresőoptimalizálás linkek webmaster tools

AdSense - Jogosulatlan webhelyek

2007.09.11. 12:07 harzol2

A Google néhány napja vezette be az Engedélyezett Webhelyek funkciót, mely kiválóan alkalmas arra, hogy kizárjuk az AdSense kódunkkal való visszaélést.
Ha azonban bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor könnyen előfordulhat, hogy bevételtől esünk el. Például akkor ha elfelejtünk hozzáadni egy weboldalt.
A Google szerencsére erre is gondolt, mert azoknál az AdSense felhasználóknál, akik bekapcsolták az engedélyezett webhelyeket pár napon belül megjelenik a jogosulatlan webhelyek listája is. Ezek azok a weboldalak, melyeket nem adtunk meg, mégis a mi AdSense kódunkkal jelent meg rajtuk hirdetés.
Ez a lista szintén az Engedélyezett Webhelyek oldalon található. Fent egy figyelmeztetés, alul pedig a teljes lista látható, már amennyiben van jogosulatlan megjelenésünk.
Ha tehát néha ellenőrizzük ezt az oldalt, akkor elkerülhetjük, hogy bevételtől essünk el, hisz gyorsan értesülünk róla, ha valamelyik weboldalunkat nem engedélyeztük.
Ugyanígy értesülünk arról, ha valaki szándékosan rakta ki a kódunkat idegen oldalon, megpróbálva minket kizáratni.
Külön érdekesség, hogy mivel a Google Cache oldalain is megjelenik hirdetésünk, így azoknak az IP címe is megjelenik a listában. Elméletben ezek után is szert tehetünk némi bevételre, de ehhez meg kell adnunk ezeket az IP címeket is.

1 komment

Címkék: google hirdetések adsense pénzkeresés

AdSense - Engedélyezett webhelyek

2007.09.08. 08:41 harzol2

Az AdSense kizárások kapcsán sokakban felmerült, hogy mi történik akkor, ha valaki egyszerűen lelopja oldalunkról az AdSense kódot és azt elhelyezi egy AdSense szempontjából szabálytalan oldalon. Ekkor minket jogtalanul zárnának ki, ami egyik félnek sem túl kellemes.AdSense - Engedélyezett webhelyek

A Google most egy igen egyszerű megoldást talált erre a problémára. Az AdSense beállítás oldalon megadhatjuk az engedélyezett webhelyek listáját. Ekkor az egyéb weboldalakon szereplő AdSense hirdetéseink megjelennek ugyan, de azokon nem számol klikkeléseket és bevételeket a Google. Nyilvánvaló, hogy nem csak a bevételtől esünk el ezen weboldalak után, de megbüntetni se lehet minket, így aki biztosra akar menni, az kapcsolja be az engedélyezett webhelyek opciót és adja meg weboldalainak listáját.
Annak azonban akinek nincsenek ilyen aggályai, vagy egyszerűen nem akar ezzel törődni továbbra sem kell ezzel foglalkoznia, hisz a lehetőség csak opcionális.
Aki él a lehetőséggel annak érdemes nagyon odafigyelnie, főleg, ha több weboldalt üzemeltet. Ha kihagyunk egy weboldalt a listából, vagy új weboldal indulásakor nem bővítjük listánkat, akkor utólag aligha reklamálhatunk a Googlenél az ott termelt bevételek jóváírásáért.

5 komment

Címkék: google hirdetések adsense pénzkeresés

Linklánc szabályzat

2007.09.07. 19:46 harzol2

A Linkláncban szereplő honlapok kötelesek feltüntetni weboldaluk nyitólapján a Linklánc feliratot, a "Piros szál" illetve a "Kék szál" szöveget (attól függően melyik láncnak a részei), továbbá a Linklánc szabályzatát, vagy egy hivatkozást ezekre a szabályokra. Ezen kívül természetesen az előbbiekkel együtt fel kell tüntetni az adott szál következő weboldalát. Mindezt jól látható formában kell tenni, tehát a betűméret és színválasztás nem szolgálhatja az információk elrejtését.
Amennyiben valaki elnyeri a Linkláncba való bekerülést, akkor a Linkláncba való jelentkezés módját kell feltüntetnie egészen addig, míg ki nem teszi a Linklánc következő oldalának a linkjét. A jelentkezést az adott oldal nyilvános, regisztráció nélkül használható fórumában, vendégkönyvében vagy blogbejegyzésében kell elérhetővé tenni. Ha ilyen lehetőség nem áll rendelkezésre, csak akkor lehet e-mail címet megadni a jelentkezéshez. A jelentkezők közül azt a weboldalt köteles felvenni a Linklánc tagja, aki a leggyorsabban jelentkezett. Nem szabható meg, hogy milyen weboldalak jelentkezhetnek és azt sem, hogy mi legyen a link megnevezése.
A jelentkezőnek két dolgot kell megadnia jelentkezéskor: a weboldal URL címét (csak nyitólap lehet) és a link megnevezését (nem lehet több 30 karakternél).
Csak akkor tekintheti magát valaki a Linklánc következő láncszemének, ha már megjelent az előző láncszem oldalán a rá mutató link. Ekkor 72 órán belül meg kell jelennie az újonnan bekerült weboldalon a fent már említett tartalmaknak: Linklánc, piros/kék szál, szabályzat, jelentkezés módja.
Ha a jelentkezést követő 72 órán belül nem kerül fel a kívánt tartalom, vagy valamely weboldal érvényes jelentkezést követően 72 órán belül nem jeleníti meg a leggyorsabb jelentkező linkjét elveszíti pozícióját a Linkláncban. Ekkor a Linklánc előző láncszeme belinkelheti a következő jelentkezőt, vagy ha ilyen nincs, akkor újra meghirdetheti a jelentkezést.
Fontos tehát, hogy a Linkláncba csak akkor jelentkezzünk, ha a következő 1 hétben nem lesz olyan, hogy 3 napnál hosszabb ideig nem tudunk pár percet a Linklánccal foglalkozni. Amennyiben már feltettük a szükséges adatokat a weboldalunkra és a leggyorsabb jelentkező weboldalára mutató linket is kitettük nincs több dolgunk, mint fenthagyni weboldalunkon változatlan formában a Linklánccal kapcsolatos tartalmakat.
Ezt követően már csak azok a weboldalak kerülhetnek ki a Linkláncból, melyekről a szabályzatot megszegik, vagy huzamosabb ideig elérhetetlenné válnak, azáltal megszakítva a Linkláncot. Ebben az esetben a megszűnt láncszem előtti weboldal fog linkelni a következő weboldalra, így biztosítva a Linklánc folytonosságát.
Mivel a Linklánc részben a benne szereplő weboldalak PageRank értékének növelésére született, így a linkeknél nem használható a rel="nofollow" attribútum. A linknek teljes értékűnek kell lennie.
Ezt a szabályzatot a Linklánc tagjai kötelesek változatlan formában feltenni weboldalukra, vagy annak más weboldalon található példányára hivatkozni. A kiegészítéseket, egyéb Linklánccal kapcsolatos írásokat a szabályzattól eltérő oldalon lehet publikálni.

14 komment

Címkék: linklánc

Linklánc

2007.09.07. 19:45 harzol2

Sokan próbálkoznak linkcserével, hogy ezzel növeljék PageRank értéküket, ám mint tudjuk a Google nem feltétlenül díjazza ezeket az oda-vissza linkeléseket. Valahogy tehát mindenki szeretné növelni a bejövő linkjeinek számát, de jó lenne, ha cserébe nem kellene visszalinkelnie a másik oldalára.
Játszunk hát egy kicsit. Én felajánlok egy teljes értékű linket, cserébe az aki lecsap a lehetőségre - és ezáltal szerez tőlem egy bejövő linket - felajánl a saját oldalán egy ugyanilyen linket a következő jelentkezőnek. A sor persze folytatódik, így a weboldalak nem oda-vissza linkelnének egymásra, hanem sorban követnék egymást a végtelenségig, mintegy láncot alkotva. Ez lenne a Linklánc!
Azért, hogy a dolog még érdekesebb legyen nem egy szálon indítom el a linkláncot, hanem rögtön kettőn. Lesz egy piros szál és kék szál.
Remélhetőleg a Keresőblog 5-ös PageRank értéke kellő motivációt ad a kezdéshez és a Linklánc gyorsan beindul. Hasonlóan a Pillangószív keresőoptimalizáló versenyhez a Linkláncot is kissé játékosnak tervezem.
Külön érdekessége a Linkláncnak, hogy a piros és kék szálat is csak előrefelé lehet majd követni, hisz nincs oda-vissza linkelés. Reményeim szerint a PageRank érték növelésén túl pont ez lesz még a másik előnye a Linkláncban szereplő oldalaknak. Az adott szálat (piros vagy kék) követő olyan kíváncsiskodók is eljuthatnak a résztvevők oldalára, akik amúgy sose találtak volna rá.
Gondoljunk csak bele. Tudjuk, hogy létezik a Linkánc és be akarunk kerülni egy láncszemnek oldalunkkal. Mit kell ehhez tennünk? Végig kell látogatnunk valamelyik szál összes weboldalát, hisz csak annak végén jelentkezhetünk következő láncszemnek.
Persze mindezt nem lehet véresen komolyan venni. Épp ezért a linklánc alapvetően játékos dolog kíván lenni, ami remélhetőleg jár némi előnnyel is a benne szereplő oldalaknak. Induljon hát a Linklánc!
Szabályokra természetesen szükség van, amit a következő bejegyzésben olvashattok: Linklánc szabályok

11 komment

Címkék: pagerank linkek kulcsszó linklánc

Forr a levegő a Vatera körül

2007.09.07. 10:38 harzol2

Az elmúlt időszakban többen felszólítást kaptak a Vaterától, hogy rendezzék tartozásukat a cég felé. A gond ezzel csupán annyi, hogy rengetegen jogtalannak érzik a tartozást és a mellékelt csekket sem fizették be, így kizárásra kerültek.
Sokan állítják, hogy évek óta nem használták az online aukcióházat és akkor is 0 forintos egyenleggel hagyták abba a kereskedést, most mégis megpróbáltak rajtuk a néhány ezer forintos tartozást bevasalni. Mások azt állítják, hogy sose sikerült eladniuk semmit a Vaterán és mégis pénzt követelnek rajtuk.
Azt, hogy kinek van igaza nehéz lenne megállapítani ennyiből, ám tény, hogy forr a levegő a Vatera körül. A tömegesen kiküldött felszólítások különféle találgatásokat szülnek a felhasználók körében, így egyesek anyagi nehézségeket látnak a háttérben.
Forumozó felhasználók már a Vatera végét is vizionálják, de ez elég megalapozatlan találgatásnak tűnik.
A tavalyi év internetes kereskedője egyébként nemrég váltott át az elektronikus számlázásra, így valószínűleg csupán annyi történt, hogy a korábbi tartozásokat most megpróbálja egyszerre behajtani a cég. Ez mindenképpen logikus lépésnek tűnik, hisz így az új rendszer tiszta lappal indulhat.
Bár a mostani lépésével a Vatera valószínűleg igen sok felhasználóját fogja elveszíteni, ám ők minden bizonnyal a már nem aktív Vaterázók köréből kerülnek ki. A felhasználószám csökkenése ennek tükrében csupán statisztika adat lesz, a forgalomra nem gyakorol számottevő hatást.
 
A vatera nemrég publikált hangzatos statisztikai adatai ellenére (másodpercenkénti 200 forintos forgalom, 150.000 felhasználó) kicsit csöndes a hazai aukciós piac. Sem a Vatera, sem a Teszvesz nem produkál átütő növekedést és az Ebay hazai megjelenése sincs terítéken.
A mostani kisebb felpezsdülés sem éppen az, ami fellendítheti az aukciós piacot.

90 komment

Címkék: online kereskedelem vatera

AdSense - Jóváírás sikertelen

2007.08.30. 12:58 harzol2

A korábbi híresztelésekkel ellentétben csak most vált elérhetővé az AdSense bevételek átutalással történő kifizetése a magyar megjelenítőknek. Épp a mai nap kapják meg az első átutalást az arra érdemesek, ám sokaknak még mindig nem érhető el ez a kifizetési mód. Egyrészt ugye sokan vannak akik nem tudják az átutalásos fizetést választani, másrészt viszont sokan még korábban letiltatták a bankszámlájukat azzal, hogy megpróbálták hitelesíttetni azt.

AdSense - Jóváírás sikertelen
Mikor lassan egy éve elérhetővé vált számos országban az átutalásos kifizetés akkor a magyar fiókokban is megjelent ez a választási lehetőség, melyet sokan próbáltak aktiválni. Ehhez a Google utalt a megadott bankszámlákra bizonyos összeget, melyet meg kellett adni az AdSense oldalán, ezzel bizonyítva, hogy a bankszámla valóban a felhasználó ellenőrzése alatt áll.
A bankszámlaszámok hitelesítése látszólag rendben lezajlott, de mivel a Google még nem akarta ezt a szolgáltatást akkor hazánkra is kiterjeszteni, így ezeknél a fiókoknál megjelent a Jóváírás sikertelen felirat és ez a mai napig így is maradt.
Ugyanezt a bankszámlát nem lehet mégegyszer hitelesíttetni, így most ezek az AdSense felhasználók várakozásra vannak ítélve, ha nem akarnak új bankszámlát nyitni, vagy továbbra is bankba rohangálni a csekkekkel.
A Google nyilván tud a problémáról, hisz többen írtak nekik ezügyben levelet, ám tudtommal mindeddig nem érkezett érdemi válasz a témában.

2 komment

Címkék: google adsense pénzkeresés

Gyorsaság a keresőoptimalizálásban

2007.08.30. 10:30 harzol2

Pár évvel ezelőtt ha egy friss hírről, eseményről szerettünk volna információhoz jutni, akkor ahhoz fórumokban, hírgyűjtő szájtokon kellett keresgélnünk. A keresők egyszerűen túl lassúak voltak ahhoz, hogy egy pár órás, de akár még 1-2 napos hírről találatot hozzanak.
Természetesen az emberek ezt el is fogadták, hisz korábban, a keresők hőskorában ez az idő még több volt. Heteknek, sőt hónapoknak kellett eltelnie, hogy egy weboldalt újra meglátogassanak a keresőrobotok és ezáltal felderítsék a friss tartalmakat. Ehhez képest az elmúlt időszak pár napos csúszása már jó eredmény volt, ám a technika fejlődése nem állt meg. Nem véletlen, hogy a Google már feltűnteti a találati oldalain a friss tartalmak mögött, hogy azt mikor indexelte le.
Mostanában nem ritka, hogy percek alatt, de rosszabb esetben is 1-2 óra alatt megjelenik a keresők találatai közt a friss tartalom és ez új megvilágításba helyezi az aktuális hírek keresését is.
Múlt héten írtam egy bejegyzést a Skype leállásáról, méghozzá a hazai oldalak közt talán legelsőként. Egy óra múlva megnéztem a látogatottsági statisztikát és megdöbbenve tapasztaltam, hogy viszonylag sok látogató érkezett a "Skype leállás" kifejezésre és sok ehhez hasonló egyéb keresés által.
Nem telt bele 1 óra és a látogatók megtalálták írásomat, méghozzá többnyire első helyen.
Ahogy múlt az idő, egyre többen írták meg a Skype körüli problémákat és ezzel együtt a bejegyzésem is egyre hátrébb csúszott a találati listákon. A nagy hírportálok cikkeivel ugyanis nem nagyon lehet versenyre kelni, hisz már csak magasabb pagerank értéküknél fogva is előrébb rangsorolja őket a google.
A keresők fent említett gyorsulása azonban lehetővé teszi, hogy ideiglenesen az eseményt gyorsan közlő weboldal kerüljön az élre és ezzel látogatókat vonzzon. Ez pedig nem csak pár plusz látogatót jelent, hisz az elsőként publikáló oldalra mások is linkelhetnek, a látogatók pedig párbeszédet kezdhetnek kommentek formájában.
Amennyiben az így elért eredmény nem csak eseti jellegű, hosszútávon is kihathat az oldal látogatottságára.
Ahhoz, hogy ezeket a gyorsaságból eredő előnyöket ki tudjuk használni elengedhetetlen egy olyan weboldal, melyet gyakran indexel a google és a többi kereső. Ehhez nem árt egy magasabb pagerank értékű oldal, valamint a rendszeres friss tartalom. Ha ezek megvannak, akkor már "csak" elsőként kell megírni a nagy érdeklődésre számot tartó híreket.

5 komment

Címkék: google seo keresőoptimalizálás

A nagy hirdetők felfedezik az AdSense-t

2007.08.29. 16:16 harzol2

A hazai AdSense megjelenítők egyik legnagyobb bánata, hogy az egy klikkelésre eső bevétel a magyar oldalak esetében csak töredéke az angol nyelvű oldalaknál mért értékeknek.
Ennek legfőbb oka a kevés hirdető és ebből adódóan a versenyhelyzet hiánya. Egyszerűen nincs aki felverje az árakat és ez alól csak a jobban fizető témák a kivételek.

Az AdSense specialitása, hogy a kisebb cégek számára is könnyen elérhető, mondhatni megfizethető hirdetési forma. Pont ezért itthon és szerte a világban is leginkább a szórólapozásnak, reklámújságoknak és egyéb olcsó hirdetési formáknak jelentett konkurenciát. Egy nagyobb cég már meg tudja fizetni a TV, Rádió reklámot, az óriásplakátok tömegét, vagy az online világban egy nagy portál címoldalát.
Ezek a cégek érthető módon nem alkalmazták eddig a "kicsik" hirdetési technikáit.

Ez valamilyen szinten aztán ráragadt az AdSense-re is, hisz ha megnézzük a hirdetéseket, akkor láthatjuk, hogy az igazán nagy hirdetők szinte meg sem jelennek. Ez talán magyarázható azzal, hogy a weboldalakat közvetlenül megkeresve kedvezőbb árat érhetnek el a reklámügynökségek, mintha még a Google-nek is kifizetnék a jutalékot.
Ez a taktika azonban azt eredményezi, hogy a nagy cégek a lehetséges célközönségnek igen komoly részét nem érik el reklámjukkal. Arról már nem is beszélve, hogy a kattintás alapú hirdetésekkel még a nagy megrendeléseknél is kedvezőbb áron érhetőek el a potenciális ügyfelek.

Minden bizonnyal erre kezd most ráébredni a piac és ennek egyik első bizonyítéka az itt látható hirdetés, amit a mai nap több oldalon is láttam már.
Remélhetőleg a példa ragadós lesz és ebben az esetben igen komolyan fellendülhet a hazai keresőmarketing piac, valamint ezzel együtt az AdSense megjelenítők is számíthatnak a bevételeik növekedésére.

2 komment

Címkék: google hirdetések adsense pénzkeresés

A Skype is áll

2007.08.16. 16:04 harzol2

Skype LogoNem csak az Iwiw döglődik a mai napon, hanem egy globális és még népszerűbb szolgáltatás, azaz a Skype is.

Mint Konrád is megírta az ilyen kaliberű netes szolgáltatásoknál megengedhetetlen az ilyen kiesés. A Skype esetében főleg, hisz szervesen beépült az üzleti életbe, így igen komoly cégek is használják belső és külső kommunikációra. Ezeken a helyeken pedig nem engedhető meg a részleges elszigeteltség sem. A problémát persze valahogy mindenhol áthidalják, de egyben el is gondolkoznak a felhasználók.
Egy ilyen kiesés, mint a mai elbizonytalanítja a felhasználókat és azok könnyen más Instant Messenger után nézhetnek. Nyilvánvaló, hogy a GTalk és társai kiemelt érdeklődésre számíthatnak a kiesés alatt, de nyilván sokan nyúlnak vissza a Microsoft Messengeréhez is.
Persze aligha hihetjük, hogy vége van a Skype-nak, hisz az Ebay személyében igen tőkeerős tulajdonos áll a háttérben, de éppen ezért is érthetetlen a mai leállás.
A fennakadásról egyébként már ír a Skype blogja is, ahol a hiba elhárítását 12-24 órán belülre ígérik.

1 komment

Címkék: ebay skype gtlak instant messengerek

Véletlen klikkelések meghatározása AdSense-ben

2007.05.11. 09:20 harzol2

Úgy tűnik nem csak idehaza fogadták értetlenül az oldalgazdák az új AdSense szabályokat, mert a Google most egy pontosítást tett közzé erről.
Többen ellentétesnek találták a hatékony hirdetés-elhelyezésre tett ajánlásokat a véletlen klikkelések kiszűrését szolgáló új szabályokkal. Ezt is próbálja a Google feloldani néhány konkrét példán keresztül, melyek úgy gondolom megnyugtatóak a webmesterek számára.
Ezek szerint a következő hirdetések teljesen szabályosak:

 
Látszik tehát, hogy az nem baj, ha hasonlít a hirdetés az oldal tartalmára, mert aki ezekre klikkel, az - függetlenül attól, hogy az oldal tartalmának hiszi-e - elolvassa annak tartalmát és ezért kattint.
 
A véletlen klikkeléseket eredményező hirdetés-elhelyezésre a Google ezt hozza példának:

 
Elég egyértelmű, hogy a példában látható menüszerkezet az AdSense hirdetés fölé nyílik le, így valóban könnyen eredményezhet véletlen klikkelést. Gondoljunk csak arra, hogy egy ügyetlenebb, vagy figyelmetlenebb látogató a "Biography" menüpontra szeretne klikkelni, de a menü bezáródik és így akaratán kívül a hirdetésre klikkel.

2 komment

Címkék: google hirdetések adsense

Internetes pénzkeresés formái

2007.05.10. 18:16 harzol2

Igen sok weboldal foglalkozik az internetes pénzkereséssel és rengetegen is érdeklődnek iránta. A fellelhető tartalmak nagy része azonban semmit nem ér, csupán az internettel mostanában ismerkedő és naiv emberek szárnypróbálgatása, akik ezáltal újabb kezdő netezőket fertőznek meg.
Persze nem kizárólag ilyen "lehetőségekkel" találkozhatunk. Vegyük sorra a kínálatot.
 
  • E-mail olvasás, szörfözés


Legkomolytalanabbak az e-mail olvasásért, netezésért pénzt kínáló oldalak.
Az elsősorban fiatalok körében népszerű pénzkereseti lehetőséggel szinte teljesen kizárt, hogy bárki valóban bevételre tegyen szert. Ezek a rendszerek tulajdonképpen ingyenes piramisjátékok, melyek a reklámok olvasásért kínálnak különböző összegeket. Kifizetést meghatározott összeg elérése után ígérnek. Rengeteg van belőlük és népszerűségük legfőbb oka, hogy a tagok saját gyarapodásuk elősegítése érdekében halálra dicsérik a rendszereket és váltig állítják, hogy ők bizony már komoly pénzeket keresnek így. A beszkennelt csekkekkel, lebegtetett ezer dollárokkal próbálják rávenni az újakat, hogy alájuk regisztráljanak. Az eredmény azonban elmarad és a korábban lelkes tagok után nem marad más, mint pár újabb próbálkozó, valamint az ingyenes tárhelyeken elhelyezett kezdetleges agitáló honlapok.
Ilyen volt a Spedia, a magyar Mailtronic, vagy a most divatos Agloco.
 
  • Internetes termékek
E-mai olvasásért, reklámnézegetésért nem fogunk pénzt kapni
Egy fokozattal komolyabbak azok a rendszerek, melyek valamilyen terméket is alátolnak a piramisjáték szervezésnek és már pénzt is beszednek. Ezeken többnyire valamilyen netes terméket kell értékesíteni. Például elektronikus könyveket, vagy domainneveket. A "termékek" általában semmire nem jók és csak arra szolgálnak, hogy segítsék tovább értékesíteni ugyanezt az árut. Feltételezem itt valóban megkapja a pénzét az, aki több tucat embernek sikeresen eladja az amúgy igencsak felülértékelt és szinte hasznavehetetlen szolgáltatást, vagy e-terméket. Konkrét példaként most csak a WS végződésű domain nevek jutnak eszembe, valamint a "Hogyan keress pénzt az interneten" jellegű elektronikus könyvek.
Én még részben ide sorolnám az interneten népszerűsített "Gazdag Papa" jellegű rendszereket, ahol a termék célja egyezik a fentiekkel, ám könyv, társasjáték... formájában testet is öltenek.
 
  • MLM az interneten
Wellbiz, pénzkeresés interneten MLM-el
A következő szinten az internetes Multi Level Marketing (MLM) rendszerek állnak, ahol már valós termékek forgalmazásán van a hangsúly. Belépődíj (kezdőcsomag) mindig van, de többnyire a tagtoborzás és egyes esetekben az áru értékesítése is az interneten zajlik. Minden más folyamat az offline MLM hálózatokhoz hasonlóan zajlik. Az MLM-et sokan utálják, túl agresszívnek tartják a hálózatépítési módszereket. A gyakran csodaszernek beállított termékek méregdrágák tudnak lenni és az is tény, hogy a belépők igen nagy része sose fog ebből megélni. Egyes esetekben csak több órás online prezentáció, vagy személyes találkozón derül ki, hogy a telefonon, e-mailben, interneten kínált internetes (otthon végezhető) pénzkereseti lehetőség mögött egy Multi Level Marketing rendszer áll. Támogatói többnyire tagok valamelyik MLM rendszerben és a hatásos értékesítés érdekében adnak a megjelenésre, külsőségekre. Az ilyen lehetőséget kínáló weboldalak ennek következtében már elég komolyak és nemegyszer hirdetik is őket.
Mindenki maga döntse el, hogy adott esetben mennyire tartja jónak a termékeket és hatékonynak az MLM-et, mint értékesítési formát.
Példaként az Amway-ből alakult Vebso-t és a Wellbiz-t tudom említeni.
 
A fenti 3 pénzkeresési formával a Keresőblogon nem kívánok részletesebben foglalkozni, talán érződik is rajtam, hogy én nem különösebben támogatom őket. Az ezekhez kapcsolódó hozzászólásoknál pedig komolyabban veszem a moderációt.
Maradt azonban még internetes pénzkereseti forma, mely már szorosan kapcsolódik a Keresőblog profiljához:
 
  • Partnerprogramok
Libri Partnerprogram
Interneten jól értékesíthető termékek (könyvek, CD-k, DVD-k...), vagy szolgáltatások eladásai után jutalékot fizető rendszerek. Webáruházak által létrehozott partnerprogramokhoz (affiliate programok) csatlakozni általában ingyen lehet és valós jövedelemre lehet velük szert tenni. A partnerprogramot indító cégek többnyire komoly vállalkozások, melyek gyakran igazi üzlethálózattal is rendelkeznek. Bevételre a weboldalakon elhelyezett reklámok, vagy szöveges hirdetések után számíthatnak a rendszerhez csatlakozók, méghozzá nem megjelenés, vagy kattintás alapon, hanem kizárólag a vásárlás, esetleg ellenőrzött regisztrálás után. A weboldalakon elhelyezett reklámokban egy egyedi azonosító szerepel, így az arra klikkelő látogatók a jutalékot fizető partner oldalán nyomonkövethetőek és az általuk generált forgalom után a jutalék a reklámozó számláján jóváírható. Az értékesítéshez kapcsolódó minden feladatot a webáruház üzemeltetője végzi és a jutalékot meghatározott összeg felett számla ellenében fizeti ki a partnerprogramban résztvevőknek. Csak igen komoly látogatottságú weboldallal, vagy a reklámozni kívánt termékhez szorosan kapcsolódó témájú oldal birtokában érdemes regisztrálni a partnerprogramokba. A linkre, reklámra klikkelők nagyságrendileg 1-2%-a generál vásárlást. Ha tudjuk oldalunkon mennyi a hirdetésre kattintók aránya (pár százalék már jó), akkor kiszámolhatjuk, hogy ez a pénzkereseti forma csak bevétel-kiegészítésre alkalmas. Példának a Libri-t, Árukereső-t, Sportingbet-et, Adriatica-t említeném, illetve a Google jövőben ezen a területen induló rendszerét, mely szintén a partnerprogramokban használatos Pay-Per-Action elvén működik és az AdSense-en keresztül használhatjuk majd.
 
  • Fizetett hirdetések
Hirdetések megjelenítéséért, illetve az azokra történő klikkelésekért fizető rendszerek.
Nagyobb forgalmú weboldalakon a legfőbb bevételi forrás a fizetett hirdetések megjelenítése lehet. Weboldal üzemeltetők magunk is szerezhetnek hirdetőt, vagy hirdetési hálózat segítségével is próbálkozhatnak, ám újabban a kulcsszó alapú hirdetési rendszerek előretörése tapasztalható, főleg a kisebb oldalak esetében.
A hirdetésekért idő alapon, megjelenés alapon (Pay-Per-Impression), vagy átklikkelésenként (Pay-Per-Click) kapott bevétel nagysága nagyban függ az oldal látogatottságától és témájától, de saját értékesítés, illetve hirdetési hálózat általi értékesítés esetén a hirdetővel/közvetítővel kötött megállapodástól is.
Bevételre ebben az esetben is csak komoly látogatottságú weboldalnál lehet számítani, de napi 100 egyedi látogató felett már érdemes lehet kulcsszó alapú hirdetési hálózatokhoz csatlakozni. Ezeknél nem kell várni arra, hogy a hirdetők érdeklődését felkeltse a weboldal, hanem a hirdetési rendszer automatikusan megjeleníti a weboldal tartalmához kapcsolódó hirdetéseket és többnyire a látogatók hirdetésre klikkelései után fizet, melyet maghatározott összeg felett vehet fel a weboldal tulajdonosa általában számla ellenében. Ilyen hirdetési hálózat a Google AdSense, Etarget, CTnetwork.
 
Természetesen léteznek egyéb internetes pénzkereseti formák is, melyekkel itt nem foglalkoztam. Biztos vagyok benne, hogy az internetes pénzkeresési lehetőség után kutatók nagy része pont ezeket az otthonról internet segítségével végezhető munkákat keresni, ám őket ki kell, hogy ábrándítsam. Nem jellemzőek az efféle munkák és amelyek mégis fellelhetőek azok is komoly szakmai tudást igényelnek és vállalkozóként végezhetőek. (pl. programozói munkák, általában webes területen)
Mindazonáltal várom az észrevételeket azzal kapcsolatban, hogy mely pénzkereseti formákat maradtak ki.
 
Mint a fentiekből látható az internet se váltja meg a pénzkeresés világát. A könnyű pénzszerzési lehetőségek általában komolytalanok és erősen átverés szagúak, a valóban működő lehetőségekhez pedig le kell tenni valamit az asztalra. Legyen az egy népszerű weboldal, vagy valamilyen szakmai tudás.
Bármibe is vágnánk a fejszénket előtte alaposan tájékozódjunk a témában és az első pár tucat találatot nézzük meg a Google-ben.

25 komment

Címkék: hirdetések adsense pénzkeresés partnerprogramok affiliate

Google Analytics újítások

2007.05.08. 21:13 harzol2

Komoly átalakításon esett át a Google Analytics.
Az ingyenes és rendkívül sok információt szolgáltató webstatisztika által mért adatokat a Google ezzel a változtatással igyekszik még könnyebben feldolgozhatóvá tenni. Elsőre rémisztően hathat a megváltozott dizájn és menüszerkezet, de szerintem hamar meg fogjuk szokni és talán még meg is szeretjük azt. Mindenesetre akinek nem tetszenek a változások az még el tudja érni a megszokott módon is oldalainak statisztikáját, legalább egy hónapig.
Google Analytics 
Két fő újítás van, mely pluszt tud nyújtani a szolgáltatás igénybevevőinek:
Ezen túl e-mail értesítő küldhető a statisztikai adatok tetszőleges részéről meghatározható időközönként bármely e-mail címre. Ez sok esetben jól jöhet, például egy a hirdetőnek is be tudunk rendszeresen számolni a látogatottságról. Természetesen nem csak e-mailben, hanem közvetlenül az Analytics-ből is exportálhatjuk az adatokat.
Másik nagy újítás a személyre szabható statisztikai képernyők. A web2 korában ez akár alap elvárás is lehetne, de azért most egy ingyenes webstatisztikáról van szó. Kitesszük magunknak azt a pár adatot egy saját oldalra, amit gyakran nézünk, ezzel lerövidítve a napi rutinunkat az Analytics-ben.
 
Még sok apró változás történt az említetteken és a dizájnváltozáson túl, de ezek többnyire csak kényelmi funkciók.
Alapvetően úgy gondolom jól sikerült a megújulás, azonban találtam egy hibát is. Az egyik oldalamnál az új interfész mellett nem látom egy időszak adatait, míg a régi mellett tökéletesen megjelennek.
A Google mentségére szolgáljon, hogy használják a mostanában divatos Beta jelzőt az új interfészhez.

14 komment

Címkék: google webstatisztika analytics

Új AdSense szabályok a véletlen klikkelések ellen

2007.05.03. 22:57 harzol2

Rengeteg oldalon olvasni a törölt AdSense számlákról, ahol sokan megkérdőjelezik a Google korrektségét. Sokukat teljesen jogosan zárják ki az AdSense-ből, ám néhány esetben már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Annak eldöntése, hogy egyes esetekben megalapozott volt-e a kizárás igen nehéz. AdSense karikatúraMivel az AdSense szabályzata tartalmazza, hogy a Google egyoldalúan és érdemi indoklás nélkül felbonthatja a hirdetésmegjelenítőkkel kötött megállapodást, a kizárások megalapozottságán vitatkozni értelmetlen.
Most újabb ajánlásokat fogalmazott meg a Google, ami vélhetően sokakat fel fog háborítani, hát még ha ez a jövőben tovább növelni az érvénytelen kattintások és ezzel együtt a kizárások számát is, ahogy azt az AdSense blogon kilátásba is helyezte a Google. 
Ezentúl még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni arra, hogy a fizetett klikkek mögött valódi érdeklődés és így potenciális vásárló álljon. Most úgy tűnik, hogy a véletlen klikkelések kiszűrése van napirenden a Google-nél. Arra kérik az AdSense rendszerben résztvevőket, hogy kerüljék a véletlen klikkeléseket eredményező hirdetésmegjelenítéseket és külön kiemelik az alábbi három pontot, mint elkerülendő hirdetési helyeket.

- Flash játékok közvetlen közelében
- Pop-up vagy letöltés ablak mögött
- Navigációs gombok, például legördülő menü vagy menüpontok közelében
 
Ezek egyike sem túl konkrét dolog, de azért aki felméri mi a Google célja ezen pontok betartatásával az el tudja dönteni érinti-e saját oldalait az új szabályozás. 
Minden olyan helyet érdemes kerülni a hirdetések elhelyezésénél, ahol a felhasználók eleve vadul klikkelgetnek és ezáltal véletlenül rányomhatnak egy AdSense hirdetésre is. A cél egyértelmű: a látogatók csak akkor klikkeljenek a hirdetésre, ha azt elolvasták és tényleg érdekli őket.
Nyilván vannak oldalak, ahol pont arra ment ki a játék, hogy sokan klikkeljenek félre, azaz így próbálták manipulálni a kattintások számát. Ez persze kárt okozott a hirdetőknek és ezért tenni kellett ellene.
Ez a hivatalos álláspont, de biztos vagyok benne, hogy azok, akiket kizártak az AdSense programból - pláne akiket saját véleményük szerint jogtalanul - nem így fogják értékelni és csak egy újabb "támadási felületet" látnak a dolog mögött.
Véleményem szerint azonban továbbra is az AdSense marad a legjobb bevételi lehetőség a korrekt honlaptulajdonosok számára, de nekik is oda kell figyelni arra, hogy ne a hirdetők kárára gazdagodjanak, hanem mindkét (mindhárom) fél megelégedésére.

22 komment

Címkék: google hirdetések adsense

AdSense - Google Accountal

2007.05.01. 21:44 harzol2

Az AdSense számlával rendelkezőket egy kis meglepetés fogja érni a közeljövőben, ugyanis a Google elkezdte tesztelni az AdSense számlák és a Google Accountok migrálását.
Ez mindössze annyit fog jelenteni, hogy lehetőségünk lesz a hagyományos bejelentkezési módról váltani a Gmailnél és sok más Google alkalmazásnál megszokott bejelentkezési módra. Szép fokozatosan minden AdSense számlánál meg fog jelenni az alábbi képernyő az elkövetkezendő időkben:Adsense és Google Account
 
Persze nem kötelező átállni, de azért biztos vagyok benne, hogy sokan fognak örülni ennek a hírnek. Különösen azért, mert eddig a már meglévő AdSense számláknál az e-mail címet nem lehetett gmail-es címre módosítani.

1 komment

Címkék: google adsense

Apróhírek: iGoogle, NoFollow

2007.05.01. 11:06 harzol2

iGoogle

Ugyan már eddig is elérhető volt a Google-nél a személyre szabott főoldal (iGoogle), ám eddig nem fektettek nagy hangsúlyt a népszerűsítésére. Most azonban egy pillanat alatt megugorhat az ismertsége, mivel a Google nyitóoldalának jobb felső sarkában elhelyezett egy hivatkozást az iGoogle-re.
További újdonság, hogy kiválaszthatjuk az egyéni főoldalunk kinézetét, ám ezek a változások aligha fogják elcsábítani mondjuk a Netvibes felhasználóit, sokkal inkább olyanokat próbál megszólítani, akik nem használnak ilyen jellegű egyéni nyitólapokat.


Csak a Google hallgat a NoFollow attribútumra

Loren Baker feltett pár kérdést a Google, Yahoo, Microsoft, Ask.com illetékeseinek a NoFollow attribútummal kapcsolatban. A Microsoft-ot leszámítva válaszoltak is neki és a válaszokból megtudhatjuk, hogy valójában csak a Google veszi figyelembe a linkek ilyetén megjelölését, míg a többi kereső fittyet hány arra.
Ez mondjuk abból a szempontból érthető, hogy a rel="nofollow" jelölést a Google találta ki a komment spamek hatástalanítására, de az ötlet olyannyira jónak bizonyult, hogy kezdetben még a versenytársak is támogatták. Úgy tűnik azonban, hogy ez a támogatás csak elméletben valósul meg.
Longhand blogján olvashatóak a kérdések és az azokra kapott válaszok magyarul.

4 komment

Címkék: google rss linkek

Yahoo: Panama mellé RightMedia

2007.05.01. 09:33 harzol2

Úgy tűnik a Yahoo továbbra is próbálja tartani a lépést a Google-el az online hirdetési piacon, mivel az idén év elején átkeresztelt hirdetési rendszerük - a Panama - mellé most bejelentették, hogy fel fogják vásárolni a RightMedia-t.
A korábban már megvásárolt 20% RightMedia részvény mellé idén júliusban potom 680 millió dollárért fogják megvenni a maradék 80%-ot.
Ez a felvásárlás nagyban hasonlít a két héttel ezelőtti Google - DoubleClick üzlethez, hisz most is egy hirdetés-tőzsdének nevezett rendszerrel rendelkező szereplő a felvásárlás tárgya.
Látszik tehát, hogy nem csak a Google szeretné magát elsősorban az online hirdetési piacra pozícionálni, hanem a Yahoo is. A felvásárlásokkal ugyanis mindkét cég a piac egy jelentős szeletét is megvásárolta, ezzel tovább növelve így is meghatározó szerepüket.

1 komment

Címkék: yahoo hirdetések felvásárlás

Pagerank frissítés

2007.04.28. 20:50 harzol2

Folyamatban van a nyilvános pagerank értékek frissítése, így már többen láthatják, hogy munkájuk milyen eredménnyel járt.
Persze ezek az adatok nem befolyásolnak semmit és nem is naprakészek, de azért mindenki várja őket, aki keresőoptimalizálással foglalkozik. Akinél nem frissültek a nyilvános pagerank értékek annak a következő dolgok egyikével kell számolnia:
- Még nem került sor az ő oldalához tartozó értékek frissítésével.
- Az elmúlt kb. 1 hónapban szerezte bejövő linkjeit, így a nyilvános pagerank értéke csak a következő frissítésnél válik láthatóvá.
- Nem sikerült szintet lépnie. Ez úgy a 4-es, 5-ös pagerank fölött komoly előrelépés esetén is előfordulhat.

Van azonban még egy negyedik dolog is, ami igazából csak a Google mostanában hangoztatott véleménye miatt merül fel és leginkább a jövőre vonatkozik, ez pedig a fizetett linkek kérdése. Aki ugyanis pagerank értékének nagy részét fizetett linkeknek köszönheti számíthat arra, hogy a Google kiszúrja ezeket és emiatt elveszítheti ezeket a bejövő linkeket, ami persze negatívan befolyásolja a pagerank értéket is.
Ez azonban valószínűleg csak a jövő zenéje, de a következő nyilvános pagerank frissítésnél talán már láthatunk rá példát. Mindez azt jelenti, hogy a Google belenyúl az automatizmusba és konkrét linkeket nulláz le.

1 komment · 1 trackback

Címkék: google pagerank

süti beállítások módosítása