Friss topikok

Keresés

Nullás PageRank értékek - Büntetés?

2007.11.19. 16:48 harzol2

A Keresőblog nem is olyan régen még 5-ös PageRank értékkel büszkélkedhetett, ami a legutóbbi PageRank frissítést megelőző napokban csökkent hármasra.
Akkoriban igen sok oldal értéke csökkent, amit a többség a fizetett linkek kiszűrésének tudott be, valamint az ezek hatására tovább gyűrűző folyamatnak. Nagy jelentőséget nem tulajdonítottam az esetnek, hisz a két egységnyi PageRank esés ugyan elég drasztikus, de nem lehetetlen. Gondoltam a ritkábban megejtettet bejegyzések is lehetnek a háttérben.
Most azonban megdöbbenve vettem észre, hogy több oldalam PageRank értéke is nullát mutat, így a Keresőblogé is. Kicsit utánaolvasva a dolognak aztán arra jutottam, hogy az eset nem egyedi, még idehaza sem.
Oka feltehetően az, hogy a Google úgy értékeli, hogy fizetett linkek vannak ezeken az oldalakon. Ezért pedig büntetésképpen 0-ra állítja a nyilvános PageRank értéket.
Azért fontos, hogy a nyilvános PageRank értéket állítja nullára, mert ez a büntetés nem gyakorol hatást a Google felől érkező látogatók számára és a keresőben elfoglalt helyezésekre.
Az ok sokkal inkább abban keresendő, hogy a Google ezzel próbálja kedvét szegni a fizetett linkek elhelyezésének és ezzel a találati listák ilyen módon történő "manipulálásának".
Egyrészt ki akarna elhelyezni fizetett linket egy 0-ás PageRank értékű oldalon?
Másrészt könnyen elképzelhető, hogy a Google nem csupán a nyilvános PageRank-ot nullázta le, hanem a kifelé továbbított PageRank értéket is. Ebben az esetben nem csak nehezebb lenne eladni a fizetett linkeket a 0-ás PR miatt, de a vevő jól pórul is járna vele.
Úgy tűnik tehát nem gyenge fegyvert talált a Google a fizetett linkek ellen és egyben dinamikusabbá is tette a PageRank értékek frissítését, hisz egy hónapon belül már 3. alkalommal változtak azok. Igaz ebből két alkalommal csak lefelé módosultak, illetve nullázódtak PR értékek.
 
Ami a saját oldalaimat illeti úgy gondolom, hogy a következő lehetett a gond:
Több érdekeltségi körömbe tartozó oldal linkje szerepelt a most megbüntetett oldalaimon, ráadásul többnyire mindig ugyanazok a linkek. Ezek nem voltak fizetett linkek, ám ez ebben a helyzetben mellékes, hisz nem azért kerültek oda, mert ott a helyük, hanem mert valakinek (nekem) érdeke fűződött hozzá. Ezt a Google kiszúrta és most ennek az eredménye a nullás PageRank.
Most néhány oldalamról leszedtem ezeket a linkeket, van olyan, melyről csak részben, de a Keresőblogon kint hagytam őket. Kíváncsian várom ezek után hogy változik oldalaim PageRank értéke. A Google felől érkező forgalmat és a találati listán elfoglalt helyezéseket is figyelemmel követem, de mint már írtam ezekre nem volt hatással a büntetés.
 
Ezen események minden bizonnyal a SEO szakmát is megváltoztatják kicsit. A bejövő linkekkel kapcsolatos eddigi szempontok át fognak alakulni és ennek teljes kitapasztalása nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

6 komment

Címkék: google pagerank seo keresőoptimalizálás keresőblog linkek

A bejegyzés trackback címe:

https://kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr21234480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Epox · http://www.technowar.hu 2007.11.20. 16:41:37

Érdekes, hogy a Firefoxban nézem az oldalt, és míg a Google Toolbaros 0 PR-t mutat a külön pluginknt feltelepített - ami jobb oldalon alul jelenik meg nekem - PR6 értékkel bizonyítja az oldal minőségét.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.11.22. 15:33:09

50.000 oldalt buntett igy a Google. Mind egytol egyig blog oldalak voltak...

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2007.12.09. 13:27:07

valószínű, úgy érzékelte a sok körbelinkelés miatt, hogy linkfarmok készülnek...

rembrant · http://www.zavodjenje.com/ 2008.02.01. 01:49:02

"Egyrészt ki akarna elhelyezni fizetett linket egy 0-ás PageRank értékű oldalon?"

Nem jöttetek rá? a saját reklámbizniszét akarja ezzel fellendíteni...!
süti beállítások módosítása