Friss topikok

Keresés

Pillangószív - Félidőben

2006.10.10. 15:35 harzol2

Félidejéhez érkezett pillangószív kifejezéssel összenőtt 2006-os keresőoptimalizáló verseny.
A kezdeti nagy fellángolás után a találatok bővülése némileg lelassult, ám már így is közel 2,5 millió találatot ad rá a Google. További érdekesség, hogy még mindig nem találunk semmit a pillangószívről, ha képet keresünk. Jelenleg a többi keresőben sem nagyon járunk sikerrel képek után kutatva, még a Flickr oldalán is csak 1 képet találunk. A Microsoft keresője ér el egyedül elfogadható eredményt a maga 64 találatával, de ember legyen a talpán, aki a live.com oldalról indulva könnyen boldogul.
A tango produkál még egy kis érdekességet is, ugyanis azt írja, hogy összesen kb. 12 képet talál, de ezeket elfelejti listázni.
A képkeresés nem szerepelt a versenykiírásban, de érdemes vele foglalkozni, mint érdekesség.

Pillangószív versenyen kezd kialakulni egy stabil élmezőny, ahova egyre nehezebb betörni.
A jelenlegi állás a következő:

1. Bognár Stúdió, El Lobo - A farkas Pagerank: 3
2. ωΥω Pagerank:5
3. Egy beteg srác naplója Pagerank: 4
4. hac.kers.hu Pagerank: 0
5. BéDéKá Manzárd Pagerank: 3
6. webni.innen.hu Pagerank: 4
7. BéDéKá a blogspoton Pagerank: 0
8. ls.hu Pagerank: 4
9. freebase.hu Pagerank: 0
10. prosign.hu - Fun Club Pagerank: 0

Ami még említésre méltó szereplés a hazai keresési szokások fényében az a tangóban élen álló g-easy.hu. Pagerank: 4
A pagerank értékeket csak érdekességképpen tüntettem fel a listában és ránézésre nem is gyakorolnak nagy hatást az eredményre. 
Mint látható a friss oldalak még nem kaptak értéket, így feltehetően a nemrégiben bekövetkezett pagerank frissítés után sem a legfrissebb adatokat láthatjuk.
 
A keresőoptimalizáló verseny további fejlődése érdekében várom azokat az ötleteket, javaslatokat melyekkel esetleg szponzort szerezhetnénk az idei, vagy későbbi keresőoptimalizálási versenyekhez.
A jövő évtől is szeretnék SEO versenyt rendezni, amit most úgy képzelek el, hogy lesz egy nagy éves verseny és mellette párhuzamosan rövidebbek, mondjuk havi rendszerességgel.
Ezzel és a szponzoráció témájával kapcsolatos hozzászólásokat várom ide komment formájában.

20 komment

Címkék: google seo keresőoptimalizálás pillangószív tango

A bejegyzés trackback címe:

https://kereso.blog.hu/api/trackback/id/tr8715892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SEO Black · http://hac.kers.hu/Pillangosziv_f58.html 2006.10.10. 23:21:05

Azért kiélezett a verseny, de még van hátra elég idő, ahhoz hogy forduljon a kocka:D

Hajrá srácok!:D

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.10.11. 09:10:56

A legnagyobb tisztelet hangján.

Nem szeretném kibírni, hogy nem szólok hozzá e 'verseny' minden jel szerinti állandósulásához.

Akár természetesen indulhatnék is a kompón, ám azt hiszem ha elmondom miért is nem teszem, talán megértik az Urak az álláspontomat.

1. A fiktív (azontúl egyetlen: pillangószív) 'szóra-gyúrás' keresőmarketing gangxta (értsd: illegális) részét domborítja ki. Azt, hogy nem egy-egy site minőségét javítja az ember, hogy az elért elsőség organikus legyen, hanem fiktív linkeket szerez innen-onnan (leginkább, ugye).

Ez éppen azt az oranikus építkezést lehetetleníti el, ami a felelősségteljes seonak sajátja kell legyen. Lásd: www.fn.hu/index.php?id=137&cid=118352

2. Azt a megkötést, hogy nem létező szó legyen a játéktér, értem, hiszen ha nem így lenne, akkor a dolog illegalitása már tökéletességgel egyértelmű volna.

Amit mondani akarok a nemlétező szóval kapcsolatban, az az, hogy az így keletkeztetett játéktér úgy viszonyul a valósághoz, mint az autós videójáték a bakonyi rally-versenyhez. Attól mert PS2-n Gran Tourismoban jól nyomja valaki, attól még nem biztos, hogy vezetni is tud.

Erről eszembe jut egy kedves fiatal barátom-szomszédom: országos gokartbajnok - PITSTOP2-ben lenyomtam minden egyes alkalommal C64-en. Igaz, a győri gokartpályán 30 másodpercet vert rám.

3. Természetesen hobbistaként mindenkinek ajánlom, hogy foglalkozzon a keresőkkel, keresőmarketinggel, azonban mint a tevékenységben érdekeltnek, engedtessék meg, hogy óvjam Önöket attól, hogy e mesterséges, vegytiszta, csalásra tanító és ösztönző versenyt túl komolyan vegyék.

Emellett sok sikert kívánnék természetesen minden 'versenyzőnek', de egyúttal ösztönözném is őket arra, hogy erejüket és képességeiket valós pályákon is próbára tegyék.

Olyan pályákon, ahol egy szóra elfoglalt Google-beli pozíción túl az is számít, mennyi pénzt termel és mennyire használható (és látogatott) az adott weboldal. Merthogy a dolog erről szól, nemde?

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.10.11. 10:07:35

Szia!

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a keresőoptimalizáló verseny csak egy játék és éles körülmények között nem működhetne ilyen formában. Élesben sok egyéb dologra is oda kell figyelni kezdve attól, hogy sokszor meglévő oldalt kell optimalizálni, valamint az elsődleges cél valamiféle üzleti haszonszerzés és ennek csak egyik eszköze a jó helyezés a keresőkben.
A verseny tehát valóban csak a keresőoptimalizálás egyik területéről szól, ám egy elengedhetetlen és kiemelt területéről!
Azzal, hogy vegytiszta körülményeket teremtünk az új kifejezéssel és a versenyzők kvázi értéktelen tartalmat hoznak létre nem ártanak senkinek, viszont összemérik magunkat a keresőoptimalizálás fent említett területén.
Azzal nem értek egyet, hogy csalásra tanítónak és illegálisnak tartod a versenyt. Miért lenne az?
Az oldalak minőségén javítani egy idő után már nem nagyon lehet, így aki csak ezzel próbál előrébb kerülni a keresőkben az elbukik. Igenis fontos, hogy sok értékes bejövő linket "szerezzen" az aki optimalizál és azzal, hogy valaki a versenyben ezt sikeresen megoldja, sejtetni engedi, hogy valós helyzetben is boldogulna.

A versenyből a versenyzők és érdeklődők egyaránt tanulhatnak. Egy példa: sokan azon aggódtak, hogy egy domain név, Wikipédia szócikk... legyőzhetetlen lesz és most kiderült, hogy ez nincs így.
Persze a profik ezt tudták előre és ők nem is nagyon tanulnak a játékból, de ha kedvük és idejük van rá, akkor azért ők is megmutathatják magukat.

Nem igazán értem, hogy miért támadod a keresőoptimalizáló versenyt. Mint írtam nem árt senkinek, ezzel szemben sok haszna van.
Véleményem szerint a legfőbb haszna a versenynek a figyelemfelkeltés és a tapasztalatszerzési, tanulási lehetőség.

Sokan a verseny kapcsán találkoztak először azzal, hogy lehet tenni azért, hogy a keresőben előrébb kerüljön weboldaluk.
Van aki csak saját hobbioldalát kezdte alakítgatni ennek hatására, de többen akadtak akik komoly, üzleti oldalukat szeretnék optimalizálni. Sokan közülük meg is kerestek engem.
Van aki megelégedett pár egyszerű és triviális jótanáccsal, van aki segítséget kért ahhoz, hogy utánajárjon a dolgoknak, de több esetben fizető ügyfél lett az érdeklődőből valamelyik keresőoptimalizálással foglalkozó cégnél.

Ezzel eljutottunk a valódi világhoz, valódi feladatokkal és valódi célokkal. Úgy gondolom ehhez a keresőoptimalizálási verseny pozitív értelemben járult hozzá és fog hozzájárulni a jövőben is.

zsolti 2006.10.11. 12:00:38

Szerint senki sem mondta, hogyha megnyeri a versenyt, akkor aztán a nyakába követeli a "No.1 SEO guru" érmet, meg azt se mondta senki, hogy organikus elsőséget kell produkálni. Ez egy egyszerű játék, és ezt - megintcsak szerintem - mindenki tudja, így áll hozzá.

Szálj be ti is nyugodtan, senki sem fog utána kevesebbnek tartani, ha esetleg ebben most nem te leszel az első ;)

A keresőmarketing gangxtára meg idecsillagozhatnám a GoldenBlog-os akciódat - na az is kidomborított valamit, történetesen az igazi versenyszellem, a kvázi egyenlő esélyek helyett a kapcsolati hálódat.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.10.11. 12:15:54

Harzol,

Véleményem a dolog hasznosságának megítélésében tér el leginkább a tiédtől.

1. Figyelemfelkeltés.

A figyelemfelkeltés szükségességét nem vitatom, azt azonban igen, hogy ennek módja ez a verseny volna. Úgy látom, hogy 'nem a jó helyen fogja meg' a dolgot. Nem a szektor korrekt eredményeit mutatja be, hanem hekkerkompót rendez.


2. Tanulási lehetőség.

Az ember a tapasztalatot rég rossz, ha ilyen 'versenyeken' szerzi, arra az 'edzés' való. E kijelentés persze meglehetősen szikár, de talán elfogadható.

Egy provokatív kérdést, tekintettel sportemberi mivoltodra, engedj meg: tájfutóként mennyire hoz lázba egy üvegplázás futóverseny - futógépen? Edzés, edzés - persze, de azt éppen nem tanítja, amiről a sportág (tájfutás) szól.

Irod, hogy a való életben is tud linket szerezni, aki itt a verseny keretében tud. Ez az, ami exactement nem így van. Jelen helyzetben kb. meg tudnám duplázni a kb. kétmilliós "pillangószív" találat-számot, el tudnék helyezni párszázezer linket 3-7-es pagerankú oldalakon - nem valós dologról és szolgáltatásról lévén szó (hanem pillangószívről). Ám egy működő és valós piaci körülmények között létező vállalattal (ügyféllel) ezt már így nem lehet megtenni. Ott minden másképp működik - ehhez képest. Többek közt ezért is életszerűtlen a 'verseny'. Ha érdekes, ezt az állítást majd később kibontom.

Amiért ezt, azaz az nehézfegyverzet bevetését nem teszem, az az, hogy természetesen elfogadom hogy ez játék. Nem az én játékom bár, de attól még lehet jó, sőt. :)

Azt azonban, hogy a "2006 legjobb keresőoptimalizálója" címkét osztod, aránytévesztésnek tartom.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.10.11. 12:36:38

bano!

A példád teljesen jó, mert:
- Az üvegplázás futóverseny - futógépen tényleg nem ugyanaz, de azért lehet, hogy kipróbálnám. Ha nem, akkor pedig valószínűleg tennék magamban egy-két megjegyzést annak nevetséges voltáról, de nem próbálnám a bent versenyzőket lebeszélni arról.
Azt sem harsognám róla, hogy ez káros az egészségre és csak azért nem verek meg rajta jól mindenkit, mert nem indulok.

"2006 legjobb keresőoptimalizálója" címmel kapcsolatban részben igazad van, de ha szubjektív alapon hirdetné ki valaki az szerintem rosszabb lenne. Így objektív és ha valakinek nem tetszik az eredmény, akkor nyugodtan indulhat.

zsolti 2006.10.11. 12:40:11

Igen, bocs, utolsó bekezdés nem ide. (Túl sok ennyi kommandós ebbe a kis országba.)

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.10.11. 12:57:31

Természetesen lebeszélni nem akarok senkit róla, ahogy gyorsan visszanéztem, ilyet sehol sem írtam.

Amit jelezni bátorkodtam nagytisztelettel, hogy az életszerűsége kérdéses. Ezt továbbra is tartom.

A címosztást pedig azért tartom merészségnek-aránytévesztésnek, mert életszerűtlen verseny eredményeképp életszerűnek (valódinak) tünteti fel azt a címkét (legjobb keresőoptimalizáló), ami nem az.

Akos 2006.10.11. 14:45:44

Szerintem a keresőoptimalizáló verseny komolyságát nem a mesterségesen kreált cél-szó és a vegytiszta körülmények csökkentik, hanem a tétnélküliség.

Abban a pillanatban, amikor egy komoly díjazás jelenne meg a képletben:

- megérné komoly időt és energiát szentelni rá,
- az überprofik sem sajnálnák rá a nehézfegyverzetet (ami így csak az idegen szavak magamutogató használatában jelentkezik...),
- megjelennének a keresőoptimalizálás fizetett formái,

egyszóval a feladat rögtön megszűnne vegytisztának lenni. A tét miatt ráadásul jobban ráindulna a szak-, sőt akár a bulvármédia is.

Hogy csalásra ösztönöz és tanít? Ez - már elnézést - marhaság. A valós, forintokban, forintmilliókban mérhető tétnél semmi nem ösztönöz jobban a csalásra. Ez viszont éppen a tényleges termékek, szolgáltatások piacán van jelen már ma is. Az "illegális" szó használata pedig ebben a kontextusban eleve nehezen értelmezhető (legalábbis amíg nem a Google alkotja a törvényeket).

***

Két dologban (részben) egyetértek bano-val.

A találatok száma (kétmillió vagy akármennyi) ebben a formában sajnos valóban nem reális, hiszen egy-egy komolyabb archívummal, többszörös URL-változókkal megfűszerezett portál képes oldalak tíz- és százezreivel növelni ezt az értéket. Sokkal életszerűbb volna a "pillangószív" szót tartalmazó site-ok számának figyelemmel kísérése. Egy kicsit bonyolultabb, de nem talán lehetetlen.

Másrészt ez a verseny valóban a trükköző, linkszaporító oldalát domborítja ki a keresőoptimalizálásnak. Csak éppen nem a fiktív mivolta miatt. Hanem azért, mert e tekintetben jól modellezi a valóságot. A "keresőoptimalizátorok" többsége ugyanis a "való világban" is erre fektet hangsúlyt, mert a) ezt hiszi hatékonynak, b) ezt találja egyszerűbbnek és/vagy izgalmasabbnak.

Meg lehetne nyerni ezt a versenyt hasznos tartalommal is (amilyennel pl. a webni.innen.hu próbálkozott, míg szépen rá nem unt). Lehetne ilyen tartalom többek között:

- a verseny fejleményeinek tudományos alaposságú, precíz figyelemmel kísérése és részletes, folyamatos elemzése
- keresőoptimalizálási módszerek bemutatása a verseny gyakorlati példáin keresztül
- jól definiált keresőoptimalizálási kísérletek nyilvános lefolytatása a verseny keretein belül
- a szürkezóna bemutatása egyes versenyzők megkérdőjelezhető módszerein keresztül

Illetve mindez kombinálva egy kulturáltan agresszív :-) keresőoptimalizálási kampánnyal...

De erre érdemi tét nélkül nem nagyon vállalkozik senki.

Gál Kristóf · http://www.primodesign.hu/blog 2006.10.12. 22:27:38

egy érdekességgel jelentkeznék:

a www.primodesign.hu/pillangosziv/pillangosziv oldalam néhány héttel ezelőtt szőrén szálán eltűnt a google-ből (és néhány más keresőből is) és azóta sem tért vissza. :)

értetlenül állok a dolog előtt, semmilyen szabálytalan lépést nem tettem, ami esetleg indokolhatná. az elveszés hosszú ideje miatt most már az átmeneti hibát is ki lehet zárni.

mivel előtte mindenhol szerepelt az oldal (nem is rosszul) ezért a technikai problémákat szerintem ki lehet zárni.

valakinek van valami ötlete?

Akos 2006.10.13. 06:59:19

Gondolod, hogy a Google-t érdekel egy üres vagy egy css-fájlt betöltő oldal? Pontosan hogyan is zártad ki a technikai problémákat, ha a saját oldaladat sem ellenőrizted le?

Kristóf 2006.10.13. 08:41:26

vazze... most, hogy megnéztem laptopról safarival látom, hogy mekkora balfácán vagyok. :) firefox és explorer alatt ez nem jelentekzik, franc gondolta volna... a hiba egyébként az, hogy a css és php file neve is pillangosziv... és tény, hogy safari alatt a css fájlt hozza be, lehet h a spiderek is így tesznek.

érdekes még, hogy ahogy említettem valamelyik keresőkben még így is megnaradt, szóval a spiderek is máshogy nézelődnek. mindenesetre ez is egy új tapasztalat. :)

Ákos, kösz a megjegyzést, mert ennek köszönhetően jöttem rá a hibára, de ezzel együtt nem voltál túl építő jellegű...

Gál Kristóf · http://www.primodesign.hu/blog 2006.10.13. 09:36:19

na, elvileg hamarosan visszatér az én oldalam is. hajrá! :)

BéDéKá · http://pillangosziv.nolblog.hu/ 2006.10.26. 14:41:36

egyre hülyébnek érzem magam, már majdnem azt hittem, hogy elkezdtem érteni a keresőmarketinghoz...
ellenben a maszek játékom egészen jól alakul:
hhrf.org/ungbereg/manz/pillangosziv/

human · http://humaninsect.freeblog.hu 2006.10.28. 10:09:47

tehát az amatőrök kikaparták a gesztenyét. ügyes.

"Sokan közülük meg is kerestek engem.
Van aki megelégedett pár egyszerű és triviális jótanáccsal, van aki segítséget kért ahhoz, hogy utánajárjon a dolgoknak, de több esetben fizető ügyfél lett az érdeklődőből valamelyik keresőoptimalizálással foglalkozó cégnél."

Szalay Dániel 2006.11.02. 01:58:49

Kedves Zoltán!
Szeretnénk kapcsolatba lépni Veled, sürgős ügyben. Lehetséges az, hogy felhívjalak csütörtökön napközben telefonon? Egy rádióműsornak vagyok a szerkesztője és a Pillangószívről szeretném, ha a pénteki műsorban beszélhetnénk a részvételeddel.
Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Szalay Dániel

PS: azért ide írok, mert nem találom az e-mail címedet sehol, az üzenetküldés funkcióra meg kiírja, hogy "no recipients". Remélem itt is megtalálod. Az email címemre válaszolj légyszi, írd meg a számodat kérlek.

HunVista Admin · http://www.hunvista.hu/index.php?cat=404 2006.11.15. 15:45:00

Most készítettem egy kategóriát a pillangószíves oldalaknak a webkatalógusban. Regisztráljatok.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2006.11.15. 15:49:12

Kérlek ugyanazt a hozzászólást ne küld el többször, mert törölni fogom őket.

Admin · http://www.googletop10.hu 2007.09.28. 17:24:59

Nemrégiben nálam is volt ijedtség: az egyik oldalam ment világgá, majd szinte a semmiből landolt az első oldalra két hét után... Előfordul. Legközelebb nem pánikolok.
süti beállítások módosítása